Zlatni pir Marije i Franje: U braku su dvoje jedan dio, moraju biti jednaki!

Nedavno su sasvim posebnu godišnjicu proslavili Marija i Franjo Markulin iz Glogovnice i to onu kojoj se nada svaki par – 50 godina braka. Marija i Franjo vjenčali su se 2. siječnja 1971. godine, no zbog epidemioloških mjera proslava je održana tek 7. kolovoza.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Htjeli smo ranije, ali nismo mogli, a htjeli smo da bude više ljudi pa smo pričekali. Obnovili smo zavjete u crkvi gdje smo prvi put vjenčani, a to je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Donjoj Glogovnici. Nakon toga 80-ak gostiju se uputilo u hotel Kalnik gdje smo uz živu glazbu napravili pravu feštu i proslavili do pet ujutro – ispričala je Marija.  Franjo se pak prisjetio kako je sve izgledalo prije 50 godina, a otkrio je i kako funkcionira njihov dugovječni i sretan brak u kojem su podigli i četvero djece.

– Kad smo imali svadbu prije 50 godina, bila je zima da je zavijalo, autobusom smo išli na vjenčanje i kasnije u Vojakovac kod mene. Nekad su svatovi bili po kućama, nije bilo sala, a slavilo se cijeli dan i noć. Bilo je tradicije i sve se radilo po običajima, a danas je to sve drugačije – rekao je Franjo i dodao kako je u braku najvažnije poštovanje s obje strane. Prisjetili su se i kako su se upoznali jer su dolazili u istu crkvu, a viđali su se i na ‘plesnjacima’ i zabavama kakvih danas više nema.

– Nekad je to bilo normalno da mladi dolaze u crkvu i tamo smo se viđali, naravno i na zabavama i plesu, a godinu dana nakon zaruka imali smo vjenčanje. Tada je Franjo otišao u Njemačku, a ja sam bila kod njegovih roditelja tri i pol godine. Onda sam rekla neka odluči hoće li se vratiti ili da se selim kod njega, i na kraju sam se preselila i ostali smo u Njemačkoj 40 godina – ispričala je Marija. Sada su se vratili u Hrvatsku i uživaju u zasluženoj mirovini, a unatoč tome što Franjo ima 78, a Marija 70 godina, i dalje rade na svom imanju te su iznimno aktivni. U braku su dobili i četvero djece, tri kćeri i jednog sina, a svi rade i žive u Njemačkoj pa su tako na proslavi bile dvije kćeri, a mogu se pohvaliti kako u obitelji imaju cijelu Europu.

– Djeca su u Njemačkoj i teško je uskladiti da svi mogu doći. Svi rade i imaju svoje obitelji, a sada imamo zeta Hrvata, Poljaka i Turčina te snahu Njemicu. Inače je upravo zbog djece najčešće bilo nekih trzavica jer sam ja bila blaža, a on stroži, ali bismo to uvijek izgladili i stvarno sam zadovoljna što živimo u sretnom braku evo već punih 50 godina – rekla je Marija.  Za kraj nam je Franjo otkrio tajnu dugog braka.

– U životu je važna istina, rad i poštenje, a prije toga postoji vjera, ufanje i ljubav i prema tim vrijednostima treba živjeti. U braku su dvoje jedan dio i moraju biti jednaki i poštovati se jednako. Kažu da je muškarac dom, a žena drži tri ugla – rekao je Franjo za kraj, a mi ovom paru želimo još puno zajedničkih godina.

FOTO Nikola Wolf / Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI