Zlatni pir Marije i Franje: U braku su dvoje jedan dio, moraju biti jednaki!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nedavno su sasvim posebnu godišnjicu proslavili Marija i Franjo Markulin iz Glogovnice i to onu kojoj se nada svaki par – 50 godina braka. Marija i Franjo vjenčali su se 2. siječnja 1971. godine, no zbog epidemioloških mjera proslava je održana tek 7. kolovoza.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Htjeli smo ranije, ali nismo mogli, a htjeli smo da bude više ljudi pa smo pričekali. Obnovili smo zavjete u crkvi gdje smo prvi put vjenčani, a to je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Donjoj Glogovnici. Nakon toga 80-ak gostiju se uputilo u hotel Kalnik gdje smo uz živu glazbu napravili pravu feštu i proslavili do pet ujutro – ispričala je Marija.  Franjo se pak prisjetio kako je sve izgledalo prije 50 godina, a otkrio je i kako funkcionira njihov dugovječni i sretan brak u kojem su podigli i četvero djece.

– Kad smo imali svadbu prije 50 godina, bila je zima da je zavijalo, autobusom smo išli na vjenčanje i kasnije u Vojakovac kod mene. Nekad su svatovi bili po kućama, nije bilo sala, a slavilo se cijeli dan i noć. Bilo je tradicije i sve se radilo po običajima, a danas je to sve drugačije – rekao je Franjo i dodao kako je u braku najvažnije poštovanje s obje strane. Prisjetili su se i kako su se upoznali jer su dolazili u istu crkvu, a viđali su se i na ‘plesnjacima’ i zabavama kakvih danas više nema.

– Nekad je to bilo normalno da mladi dolaze u crkvu i tamo smo se viđali, naravno i na zabavama i plesu, a godinu dana nakon zaruka imali smo vjenčanje. Tada je Franjo otišao u Njemačku, a ja sam bila kod njegovih roditelja tri i pol godine. Onda sam rekla neka odluči hoće li se vratiti ili da se selim kod njega, i na kraju sam se preselila i ostali smo u Njemačkoj 40 godina – ispričala je Marija. Sada su se vratili u Hrvatsku i uživaju u zasluženoj mirovini, a unatoč tome što Franjo ima 78, a Marija 70 godina, i dalje rade na svom imanju te su iznimno aktivni. U braku su dobili i četvero djece, tri kćeri i jednog sina, a svi rade i žive u Njemačkoj pa su tako na proslavi bile dvije kćeri, a mogu se pohvaliti kako u obitelji imaju cijelu Europu.

– Djeca su u Njemačkoj i teško je uskladiti da svi mogu doći. Svi rade i imaju svoje obitelji, a sada imamo zeta Hrvata, Poljaka i Turčina te snahu Njemicu. Inače je upravo zbog djece najčešće bilo nekih trzavica jer sam ja bila blaža, a on stroži, ali bismo to uvijek izgladili i stvarno sam zadovoljna što živimo u sretnom braku evo već punih 50 godina – rekla je Marija.  Za kraj nam je Franjo otkrio tajnu dugog braka.

– U životu je važna istina, rad i poštenje, a prije toga postoji vjera, ufanje i ljubav i prema tim vrijednostima treba živjeti. U braku su dvoje jedan dio i moraju biti jednaki i poštovati se jednako. Kažu da je muškarac dom, a žena drži tri ugla – rekao je Franjo za kraj, a mi ovom paru želimo još puno zajedničkih godina.

FOTO Nikola Wolf / Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sesvečki lovci najbolje skuhali gulaš

U povodu Dana Općine Podravske Sesvete priređeno je i natjecanje u kuhanju gulaša. Brojne ekipe pokazale svoje kulinarske vještine, a odlukom stručne komisije prvo mjesto

Degustacija vola oduševila Sesvečane

Općina Podravske Sesvete u sklopu proslave Dana Općine počastila je mještane i pečenim volom. Prava gastronomska delicija privukla je brojne mještane koji su uživali u

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI