ZLOČIN I KAZNA Član Radničkog vijeća na bolovanju nakon što su mu zabranili ulazak u firmu

Vjekoslav Indir sankcioniran je nakon što je razgovarao s radnicima koji su u ponedjeljak ujutro spontano stupili u štrajk


Autor: podravski.hr — 16.06.2018. / 16:28 Crna kronika

Prvi put u povijesti članu RV-a zabranjen je ulaz u Podravku

Vjekoslav Indir, član Radničkog vijeća Podravke, na bolovanju je te se i dalje liječi od šoka koji ga je pogodio nakon što mu je poslovodstvo zabranilo ulazak u firmu, doznajemo iz njemu bliskih krugova.
Disciplinsku prijavu zaradio je nakon što je u ponedjeljak razgovarao s radnicima Logistike koji su spontano u jutarnjim satima stupili u štrajk.
U četvrtak je Indir, nakon što je doznao da se protiv njega pokreće disciplinski postupak i da ne može ući u poduzeće, završio na Hitnoj pomoći.
– Kod liječnika sam, ne smijem vam ništa reći – kazao nam je u telefonskom razgovoru u petak.

 

Vjekoslav Indir u četvrtak je završio na Hitnoj pomoći

Val radničkog nezadovoljstva zahvatio je najprije radnike Podravkina skladišta u Dugopolju kod Splita. Pobunili su se prije nekoliko tjedana nezadovoljni malim plaćama, a u ponedjeljak ujutro isto je ponovilo 30-ak djelatnika Logistike, vozača i skladištara.
Umjesto da krenu s utovarom i odvozom robe, oni su u pet sati ujutro odlučili blokirati skladište, a zatim su zatražili susret s predsjednikom uprave Marinom Pucarom kako bi mu iskazali nezadovoljstvo, no do tog susreta nije došlo. Nakon nekoliko sati i intervencije direktora Logistike Marijana Lisjaka prekinuli su prosvjed.
Prema neslužbenim informacijama, protiv nekolicine „pobunjenika“ poslovodstvo je pokrenulo disciplinski postupak, ali to nismo uspjeli i službeno provjeriti jer su u kompaniji ignorirali naš upit.
– Možemo konstatirati kako se radi o protuzakonitoj obustavi rada, čime je kompaniji učinjena određena šteta. Prava radnika definiraju se isključivo zakonskim putem, i to upravo kroz proces kolektivnih pregovora između sindikata i poslodavca – kazali su u Korporativnim komunikacijama.
Borbu Podravkinih radnika za veća prava promptno su, još u ponedjeljak, osudila sva tri sindikata koji djeluju u Podravci.
– Želimo istaknuti da niti jedan od sindikata nije podržao, organizirao niti sudjelovao u današnjem neformalnom skupu nekolicine radnika koji se odvijao u ranim jutarnjim satima pred skladištem u Pavelinskoj ulici. S obzirom na to da je riječ o protuzakonitoj obustavi rada, čime je učinjena određena šteta kompaniji, sva tri sindikata ograđuju se od takvih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u tome – glasi priopćenje koje su potpisali šefica PPDIV-a, članica Podravkina Nadzornog odbora i šefica Radničkog vijeća Ksenija Horvat, šefica Nezavisnog sindikata Martinka Marđetko-Vuković te šef Sindikata radnika Podravke (SINPOD) Marijan Slukić.
To je bilo prvi put u povijesti Podravke da su sindikati osudili radnike zbog toga što žele veće plaće i bolje uvjete rada. Nešto takvo ne pamti se ni u cijeloj sindikalnoj povijesti Hrvatske.
Ipak, prosvjed vozača nije bilo uzaludan. Podravkina uprava nakon njega je donijela odluku da se od 1. lipnja do kraja sezone isplati povećani učinak radnicima Proizvodnje i Logistike.
U međuvremenu su otvoreni kolektivni pregovori između triju sindikata i uprave u kojima, je, među ostalim, na stolu povećanje osnovne plaće za 7,5 posto. Ona sada iznosi 1900 kuna.
– Sastanci timova, u skladu s potpisanim protokolom, odvijat će se svaki tjedan, a pregovori bi morali završiti najkasnije do kraja rujna – kazala nam je Ksenija Horvat, jedini od sindikalnih čelnika koji se javio na naš poziv. Martinka Marđetko-Vuković i Marijan Slukić nisu odgovarali na pozive i poruke te očito nisu zainteresirani za prijave poslovodstva protiv nezadovoljnih radnika i svoga sindikalnog kolege. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF