Značajna investicija u ‘srcu’ Podravine: Grade se hale i pilana, zaposlit će 20 ljudi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Drnje objeručke je dočekala prvog investitora u svoju poduzetničku zonu Cege. Tvrtka Cooper iz Koprivnice, u vlasništvu Tihomira Cvetkovića, koja se bavi izradom drvenih predmeta, iskazala je interes za  dolazak u njihovu zonu te je na sjednici Cvetković vijećnicima predstavio svoj plan ulaganja, a oni su sve ‘blagoslovili’.

– Na dva hektara površine Cvetković bi kroz dvije godine, nakon što bi od Općine dobio pravo građenja, izgradio velike hale, sušare, pogon za proizvodnju peleta, briketa, drvene sječke, dakle, riječ je o potpunom iskorištenju drvne industrije. Dio pogona činit će i pilana, a vizija mu je raditi gotov proizvod koji već sad izvozi na europska i svjetska tržišta. Plan mu je zaposliti 20 radnika s područja općine – objasnio je općinski načelnik Petar Dombaj.

Detalj s Vijeća u Drnju

Dodao je da će se povećati i prihod proračuna kroz komunalnu naknadu i doprinos, no najbitnije je što će na taj način za svoje mlade osigurati budućnost u općini.

– Želimo privući i razviti poduzetništvo u općini Drnje. Imali smo nekoliko ponuda i meni kao načelniku zadatak je privući što više investitora koji svoje planove predstavljaju Općinskom vijeću. Dosad smo imali dvije ozbiljne tvrtke spremne doći ulagati kod nas. Ne bih još o imenima, no jedan poduzetnik iz Koprivnice želi pokrenuti proizvodnju solarne opreme. Kroz dvije-tri godine plan je kvalitetna poduzetnička zona koja će zapošljavati velik broj domaćih ljudi i onih iz okolnih općina – kazao je Dombaj.  

Osvrnuo se na čestu problematiku prerađivača u drvnoj industriji, te otklonio sumnje u mogućnost nedostatka sirovine za tvrtku Cooper.

– Cvetković ima ugovor s Hrvatskim šumama, ovlaštena je osoba i za rušenje u šumama. Cilj mu nije plasman poluproizvoda na tržište, već gotovog proizvoda. Konačno netko pametan u našoj državi tko ne izvozi našu prvu klasu u Italiju, a onda uvozi treću klasu po cijeni prve – kaže Dombaj, dodajući kako je riječ o dugogodišnjoj respektabilnoj tvrtki s dobrim bonitetom, te koja je dosad iz europskih fondova privukla dosta novca.

Za ulaganje u Drnje Cvetković također namjerava koristiti europske fondove, no, prema riječima Petra Dombaja, ako u tome ne uspije, ima dovoljno vlastitog kapitala. Plan mu je u prvoj fazi ulaganje od najmanje dva milijuna kuna kroz dvije godine i stavljanje pogona u funkciju do 2022. godine, a potom će se razvijati dalje, ovisno o mogućnostima. Dodatna je pogodnost za Općinu što će tvrtka Cooper sama i opremiti zonu, a s druge strane, ulagaču ne daju odmah zemljište, već pravo građenja, što je situacija koja koristi svima, kaže Dombaj. 

– U prošlom sazivu, što mi je jako žao, Općina je propustila veliku šansu kad je Jozo Vujeva iz tvrtke Vemo trade, koja je danas u Koprivnici jedna od najjačih tvrtki, želio ulagati. Nije bilo sluha ni volje za njega, a da jest, ta bi investicija potpuno promijenila sliku Drnja. A da ne govorim o koristi za općinski proračun. Stoga sam kazao na Vijeću, ako ovakvog ulagača poput Cvetkovića odbijemo, bolje da tu zonu više ni ne zovemo poduzetnička zona, već da bude oranica – odlučan je Dombaj te dodaje da je pravilo da jedan ulagač vuče druge, tako da očekuje skoro popunjavanje njihove poslovne zone.

Ali ne megalomanski, već realno, poduzetnicima koji su svojim radom pokazali da su sposobni.

FOTO Arhiva / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI