Značajno otkriće u Ludbregu: Radovi otkrili nalaze iz 10. stoljeća!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U sklopu projekta „Unapređenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine grada Ludbrega“, između ostalog, krenulo se i s uređenjem cinktora župne crkve Presvetog Trojstva.

Radovi na drenaži s vanjske strane cinktora krenuli su početkom rujna, a kako se radi o zaštićenoj arheološkoj zoni, bio je potreban arheološki nadzor koji je provodila Jelena Koprek i koja je rekla nešto više o nalazima.

– Na dubini od 1,50 metara pronađeno je sedam grobova. Svi pokojnici bili su položeni na leđa i orijentirani u smjeru zapad-istok s glavama na zapadu. U nekim smo grobovima uz glavu pokojnika pronašli željezne čavle pa je za pretpostaviti da su pokojnici bili pokopani u drvenim sanducima. Pronađeni nalazi pokojnike smještaju u 10. i početak 11. stoljeća. S obzirom na to da su se u tom periodu na našem području preklapale dvije kulture sa sličnim materijalom, bjelobrdski kompleks i karantansko-ketlaški kulturni krug, tek ćemo nakon daljnjih istraživanja moći potvrditi o kojoj se točno kulturi radi – kaže Koprek.

Koprek dodaje kako postoji velika vjerojatnost da se točno ispod cinktora crkve i onda ispod cijele te ulice proteže groblje ili čak neki veći objekt. Svi ovi nalazi iz ranosrednjovjekovnih grobova potvrđuju kontinuitet naseljavanja i važnost Ludbrega kroz sva povijesna razdoblja.

FOTO Grad Ludbreg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI