ZNALAC SAVJETUJE Jeste li sigurni da znate pravilno skuhati najobičniji biljni čaj? Provjerite!

Biljni čaj može se zasladiti medom, šećerom, stevijom ili nekim zaslađivačem, ali najbolje ga je ipak pijuckati bez dodataka


Autor: podravski.hr — 26.05.2018. / 14:02 Stil

Od presudne je važnosti da skuhan čaj bude poklopljen

U zadnje vrijeme jako je puno informacija o načinima pripreme biljnih čajeva. Ovdje je riječ o biljnim čajevima, koji rastu oko nas, a ne o pravom čaju, biljci čajevcu (Camelia sinesis L.), od kojeg se rade zeleni, crni, bijeli, oolong ili žuti čajevi sa svim svojim podvrstama. Oni svaki za sebe imaju poseban način pripreme, ali o tome drugi put. Ovdje ćemo se pozabaviti pravilnim načinom pripreme biljnih čajeva.
Osim samog sušenog čaja, poput kamilice, bazge, mente, matičnjaka, stolisnika, šipka, lipe ili nekog drugog, potreban vam je čajnik te kuhalo za vodu ili posuda za kuhanje vode, cjedilo (klasično ili tzv. jaje, to jest kugla za čaj) ili filter-papir za čajeve.
Najbitnije je da vodu dobro zakuhate, a kada započne ključati, ugasite kuhalo ili plamen pod čajnikom. Također je važno da nakon što vrućom vodom prelijete čaj, posudu poklopite te pričekate 15 do 30 minuta, ovisno o količini čaja. Ako kuhate samo za sebe, tada se stavlja jedna čajna žlica na dva decilitra kipuće vode i tada je dovoljno da odstoji 15 do 20 minuta u vrućoj vodi.  Ako kuhate jednu litru, tada se stavlja jedna do dvije velike, jušne žlice i tada čaj treba odstajati poklopljen 25 do 30 minuta. Postoje i biljke koje se moraju prokuhati dvije-tri minute, poput kadulje.
Zašto je važno da čaj bude poklopljen? To pomaže eteričnim uljima koja se nalaze u biljci da ne ispare. Svrha držanja čaja poklopljenog u nekoj posudi je da se u čaj iz suhih biljaka ispuste flavonoidi, alkaloidi, različite mineralne tvari i vitamini, koji su sastavni dijelovi ljekovitog bilja. Nakon što je čaj odstajao određeno vrijeme, procijedite ga ili, pak, iz vode izvadite „jaje“.
Biljni čaj može se zasladiti medom, šećerom, stevijom ili nekim zaslađivačem, ali najbolje ga je ipak pijuckati bez dodataka. Ako volite da prevladava kiselkasta kombinacija, slobodno možete dodati malo limuna, ali nemojte pretjerivati. I to bi bila cijela mudrost!
A kako se priprema osvježavajući ledeni biljni čaj, idealan za vruća ljeta? Lako. Najprije se napravi standardni biljni čaj te se potom ohladi i stavi u hladnjak. Ako želimo skratiti postupak, u šalicu vrućeg čaja ubacimo nekoliko kockica leda i pričekamo koju minutu. Preporučujem vam da na kockice leda stavite malo listića svježe mente ili matičnjaka te krišku limuna. Takav čaj će vas sigurno osvježiti i rashladiti. Najbolji su izbor za osvježenje u ljetno doba mješavina kamilice, bazge, matičnjaka, mente, šipka, hibiskusa i lipe.
PIŠE: inž. agr. Krešimir Krznarić, Pampa-tea
FOTO: ILUSTRACIJA