Znanstvenici: ‘Cjepivo štiti protiv novog soja koronavirusa, ali mutacije mogu dati lažno negativan test.’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je medicinsko i laboratorijsko osoblje da bi genetske mutacije koronavirusa, uključujući i varijantu B.1.1.7 otkrivenu u Velikoj Britaniji, mogle dovesti do lažno negativnih rezultata molekularnih testova (PCR) prilikom testiranja na COVID-19.

PCR testom se molekularno utvrđuje prisutnost virusne RNK molekule, a genetska mutacija sada bi mogla učiniti takav test lažno pozitivnim. Stoga su osoblje kliničkih laboratorija i pružatelji zdravstvenih usluga upozoreni na moguće lažno negativne rezultate bilo kojeg PCR testa. Nakon što dobiju rezultate trebali bi ih pažljivo razmotriti u kombinaciji s kliničkim opažanjima i simptomima te ponoviti ispitivanje, ali i koristiti druge testove ako sumnjaju na infekciju koronavirusom.

Lažno negativan rezultat može se dogoditi kod bilo kojeg PCR testa ako se mutacija dogodila u dijelu njegova genoma koji test ispituje, upozorava FDA, dodajući ipak kako je opasnost od toga da ovakve mutacije utječu na sveukupnu točnost testiranja niska.

Agencija je zamijetila da je analizom utvrđeno da bi na rezultate triju testova na koronavirus koja su dobila odobrenje za nužnu upotrebu u Sjedinjenim Državama mogle utjecati genetske mutacije koronavirusa, no čini se da taj utjecaj nije od velikog značaja.

Zaraznija varijanta covida-19 koja je zahvatila Ujedinjeno Kraljevstvo prošloga je tjedna uočena u najmanje pet američkih saveznih država, no znanstvenici i dalje smatraju da bi cjepivo trebalo biti jednako učinkovito protiv svih poznatih varijanta koronavirusa.

Stephen Hahn iz FDA je istaknuo da će Agencija i dalje nastaviti s nadzorom genetskih mutacija koronavirusa kako bi se zajamčilo da svi dosad odobreni testovi daju točne rezultate. 

“Nastavit ćemo raditi s autoriziranim tvrtkama koje rade na razvoju testova te ćemo pomno proučavati podatke kako bismo zajamčili da se dijagnosticiraju svi pacijenti zaraženi SARS-CoVom-2, uključujući i one zaražene mutiranim sojevima”, rekao je Hahn. (index.hr, HINA)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI