Znanstvenici otkrili vodu na udaljenom planetu

Podravski list profile

Znanstvenici su u srijedu objavili da su otkrili vodenu paru na ‘super Zemlji’, zasad jedinom planetu izvan Sunčeva sustava koji ima temperaturu i vodu pogodne za život.  

Astronomi s University College u Londonu kažu da su pronašli otkrili paru u atmosferi planeta K2-18b, koji je osam puta veći od Zemlje od koje je udaljen 110 svjetlosnih godina.

Otkriće objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Astronomy “prva je uspješna detekcija habitalne zone na nekom egzoplanetu u kojoj voda postoji u tekućem obliku”.

“Otkriće vode u, uz Zemlju potencijalno nastanjivom svijetu nevjerojatno je uzbudljivo”, rekao je vodeći autor studije Angelos Tsiaras iz sveučilišnog centra za egzokemiju. “K2-18b nije Zemlja broj 2., jer je značajno veći i ima drugačiji sastav atmosfere”, dodao je. “Ipak, on nas približava odgovoru na fundamentalno pitanje: je li Zemlja jedinstvena?”.

Tim iz Londona koristio je podatke koje je teleskop Hubble prikupio 2016. i 2017. i razvio algoritme za analizu filtrirane svjetlosti kroz atmosferu K2-18b. Podaci su pokazali molekularni ‘potpis’ vodene pare i prisutnost vodika i helija u atmosferi, kažu stručnjaci. K2-18b otkrio je 2015. svemirski brod NASA-e Kepler i jedan je od stotina ‘super-Zemalja’, planeta čija je masa između Zemljine i Neptunove.

(Hina) xbcav ybcav

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Najniža smrtnost majki i beba u povijesti

Smrtnost trudnica i novorođenčadi u svijetu je najniža u povijest zahvaljujući pristupačnijoj i boljoj zdravstvenoj njezi, objavio je UN.  Smrtnost djece ispod pet godina gotovo je dvostruko

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti