Znanstvenici potvrdili: Evo zašto djeca bolje podnose COVID

Otprije se zna da koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme, no dosad nije bilo u potpunosti jasno zašto je to tako.

Novo istraživanje, o kojem piše Tportal.hr, pokazalo je da je dječji imunosni sustav bolje pripremljen za napade koronavirusa od imunosnog sustava odraslih zahvaljujući stanicama u njihovu gornjem respiratornom traktu koje su stalno u stanju visoke pripravnosti. Upravo zbog toga dječji organizam u slučaju infekcije brzo uspijeva ‘odbiti’ virus, odnosno prije nego što se on masovno multiplicira. To vjerojatno objašnjava i zašto je puno manje vjerojatno da će djeca teže oboljeti od COVID-a u usporedbi s odraslima, napisali su znanstvenici s berlinskog i hajdelberškog sveučilišta u časopisu Nature Biotechnology.

– Željeli smo saznati zašto obrana od virusa očito mnogo bolje funkcionira u djece – kazala je Irina Lehmann, voditeljica Odjela za molekularnu biologiju pri Berlinskom zdravstvenom institutu (BIH). U potrazi za odgovorom znanstvenici su uzeli stanice iz nosne sluznice 42 zdravih i 44 bolesnih odraslih osoba i djece. Potom su, među ostalim, analizirali aktivnost određenih gena u pojedinim stanicama. Za brzu borbu s virusom moraju biti aktivni takozvani receptori za prepoznavanje, koji iniciraju obranu organizma, pojasnili su.

I upravo je taj sustav u stanicama gornjeg respiratornog trakta i u nekim stanicama imunosnog sustava bio puno ‘budniji’ u djece, pokazala je analiza.

U odraslih je suprotno, ‘sustav za rano upozoravanje’ uhvaćen je nespreman, a u tom se slučaju virus širi brže i učinkovitije. “Iz ove smo studije saznali da ne postoje samo faktori rizika za COVID, nego i faktori zaštite”, kazala je Lehmann. Autori tvrde da bi njihovi zaključci mogli utrti put novim istraživanjima o tomu mogu li znanstvenici preventivno stimulirati zaštitni odgovor na koronavirus u pacijenata s visokim rizikom kako bi ga doveli na razinu kakvu imaju djeca izložena virusu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI