Znanstvenici pronašli ključ vječne mladosti – krije se u našim genima

Smrt i ideja besmrtnosti oduvijek je golicala maštu ljudi, a sada se to čini kao realna slika koja nam je nadomak ruke, a ne kao scena iz SF filma. Kineski znanstvenici uspjeli su pronaći novu gensku metodu kojom su uspjeli odgoditi učinke starenja na miševima te su im tako produljili životni vijek, prenosi net.hr.

Metoda, detaljno opisana u radu objavljenom u stručnome časopisu ‘Science Translational Medicine’ početkom siječnja, temelji se na inaktivaciji gena nazvanog ‘kat7’ koji znanstvenici smatraju ključnim faktorom staničnog starenja.

Pritom su koristili specifičnu terapiju i u tome su prvi u svijetu, rekla je jedna od supervizorica projekta, profesorica Qu Jing (40), specijalistica za proces starenja i regenerativnu medicinu s Instituta za zoologiju Kineske akademije znanosti (CAS).

“Nakon šest do osam mjeseci zamijetili smo poboljšanje u izgledu miševa i vitalnije kretanje, a najvažnije je da smo im uspjeli produljiti životni vijek za oko 25 posto,” rekla je Qu.

Tim biologa s različitih odjela CAS-a koristio je metodu CRISPR/Cas9 kojom su proučavali tisuće gena i tražili one koji su bili pokretači senescencije, što je termin koji se koristi za opis staničnog starenja.

Tim postupkom uspjeli su pronaći 100 gena od njih oko 10 tisuća. Među njima je najznačajniji bio kat7 koji ima posebno snažan utjecaj na stanično starenje. Kat7 jedan je od više desetaka tisuća gena koji se nalaze u stanicama svih sisavaca. Kineski su ga istraživači deaktivirali u jetri miševa metodom koja se naziva lentiviralni vektor.

“Uspjeli smo testirati funkciju gena u različitim vrstama stanica, u ljudskim matičnim stanicama, u mezenhimskim progenitornim stanicama, u ljudskim jetrenim stanicama i u stanicama jetre miševa. Ni u jednoj od njih nismo otkrili nikakvu toksičnost. Dodatno, u miševa nismo otkrili nikakve nuspojave. Unatoč tomu, moramo priznati da je metoda daleko od toga da se može primjenjivati u ispitivanjima na ljudima”, rekla je Qu.

“Bez sumnje, i dalje moramo testirati funkciju gena kat7 i u ostalim ljudskim staničnim tipovima te u ostalim organima miševa, kao i među drugim životinjama prije nego što primijenimo ovu strategiju u sklopu istraživanja starenja ljudi. Nadamo se da nam je idući korak testiranje ove metode na primatima, no i za to nam treba puno financijskih sredstava i puno više istraživanja”, rekla je Qu.

“U svakom slučaju, nadamo se da ćemo uspjeti pronaći način da u doglednoj budućnosti odgodimo starenje čak i za vrlo mali postotak”, kazala je znanstvenica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI