Znanstvenici tvrde: Ako ste preboljeli koronu, opet se možete zaraziti za šest mjeseci

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Znanstvenici sa Sveučilišta u Amsterdamu tvrde da ni najnoviji koronavirus, SARS-CoV-2, kao i ostali iz te porodice, ne osigurava dulji imunitet nakon što se preboli njime uzrokovana bolest, piše Jutarnji.hr. Nizozemski znanstveni tim naglašava da je pratio ukupno 132 koronavirusne infekcije tijekom 35 godina kod desetero pacijenata koji su se zarazili između ukupno tri i 22 puta.

Svakog su mjeseca testirani na četiri sezonska slabija koronavirusa koji obično uzrokuju blage bolesti, slične običnoj prehladi.
Rezultat je istraživanja da je imunitet trajao zabrinjavajuće kratko. Već nakon pola godine imunitet im je, naime, pao za 50 posto, nakon devet mjeseci za 75, a 100 posto nakon četiri godine. Dakle, osobe koje su preboljele koronaviruse mogle bi se njima ponovo zaraziti već nakon šest mjeseci. To bi, kažu, moglo potpuno eliminirati naglašavanje važnosti teorije kolektivnog imuniteta ili, popularno rečeno, imuniteta krda.

tekst: Jutarnji.hr

foto: politikaplus.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI