Znanstvenim kolokvijem obilježeni jubileji Božice Jelušić

Znanstvenim kolokvijem u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac poznata đurđevačka književnica Božica Jelušić obilježila čak tri jubileja – 70 rođendan, više od 60 izdanih književnih naslova te 50 godina književnog stvaralaštva. Sve prisutne na početku su pozdravili đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči i ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Bernarda Ferderber koji su Božici Jelušić čestitali na svim obljetnicama, zahvalili joj na svemu što čini za Podravinu i poželjeli joj još puno godina bogatog umjetničkog stvaralaštva.

Znanstveni dio kolokvija vodio je dr.sc. Hrvoje Petrić koji se osvrnuo na važnost ekologije u poeziji Božice Jelušić, a kroz tečan razgovor sa gostima progovarao o različitim ciklusima i temama stvaralaštva autorice. Zdravko Seleš govorio je o stvaralaštvu autorice na kajkavskom narječju, Enerika Bijač detaljno je proanalizirala knjigu Vrata vrta, dok se Darko Pernjak osvrnuo na putopis Dravom i Podravljem te govorio o povezanosti i značaju rijeke Drave za autoričino stvaralaštvo. Nikola Cik govorio je o važnosti kurije Barnagor, Aleksandar Horvat o autoričinom utjecaju i mentorstvu kroz njegovo književno stvaralaštvo, dok je knjižničarka Martina Makar interpretirala zapis Ružice Cindori „Vis Creativa“ u kojem autorica piše o bogatom opusu Božice Jelušić. U glazbenom djelu nastupio je ženski vokalni sastav Đurđevčice.

Foto: Grad Đurđevac

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI