Znate li gdje u vašem domu ima najviše bakterija? Ako mislite da je zahodska školjka, nije…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

1. Ručnik za ruke

Mnogi naši domovi imaju u kupaonici samo jedan ručnik za ruke koji koriste svi ukućani. No, kao i svako drugo vlažno mjesto, taj je ručnik pogodan okoliš za razvoj bakterija i drugih klica. Dijeleći ručnik, dijelimo sa svojim ukućanima i, primjerice, prijenosnike gripe i prehlade, pa čak i zloglasnu bakteriju staphylococcus aureus (otpornu na penicilin).

Rješenje je jednostavno: svaki ukućanin treba koristiti vlastiti ručnik za ruke, a posebno je važno da svatko ima i poseban ručnik za lice. Ručnik treba držati blizu toplinskog tijela u kupaonici kako bi se osušio te time eliminirali uvjeti za razvoj štetnih bakterija.

2. Kuhinjski sudoper

Vaša je kuhinja zagađenija klicama nego vaša kupaonica ili WC! Ne vjerujete? Jedno je američko istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Applied Microbiology 2008. godine, pokazalo kako prosječan kuhinjski sudoper udomljuje 100.000 bakterija po kvadratnom centimetru, dok prosječni toalet sadrži samo 100 bakterija po kvadratnom centimetru.

To je stoga što, za razliku od sudopera, kupaonicu stalno čistimo i dezinficiramo. Uz to, klice obožavaju vlažan okoliš kao što je kuhinjski odvod. Ako su im tamo pri ruci komadići hrane zaostali u cijevima sudopera, on postaje odličan ambijent za razvoj opasnih bakterija kao što su escherichia coli te salmonela! A neoprezni smo i po pitanju slavine u kuhinji. Svaki čas je dodirujemo, puštamo vodu zbog raznoraznih razloga i svaki put ni ne pomišljamo oprati ruke ili dezinficirati slavinu nakon njezina korištenja.

Rješenje: pojačajte svijest o bakterijama u kuhinjskom sudoperu. Češće dezinficirajte odvod i slavinu.

3. Perilica rublja

Perilica rublja velik je rasadnik klica u našem domu. To je stoga što dobar dio fekalnih bakterija s donjeg rublja ostaje u perilici te na samom rublju. Deterdžent, naime, nije sterilizator koji ubija klice pa se one, ostanu li u vlažnom okolišu, mogu nesmetano razmnožavati. A mogu se “zakačiti” i na vaše ruke ako ih ne operete nakon vađenja vlažnog rublja iz perilice. Dobra je vijest ta da svi oni koji imaju sušilicu rublja ne moraju paziti pri uzimanju rublja jer sušenje eliminira vlagu te uništava uvjete za razvoj klica. 

Rješenje? Ne zaboravite svaki put oprati ruke nakon vađenja, odnosno doticanja mokrog rublja iz perilice.

4. Sapun

Još jedan predmet za koji nikada ne biste pomislili da može biti izvorište bakterija. Već spomenuta profesorica Reynolds pojašnjava: “Sapun nije proizvod koji sterilizira ili dezinficira, to je proizvod za čišćenje. I kao takav nije namijenjen uništavanju klica, već može biti mjesto na kojem se one skupljaju. Ljudi uopće ne pomišljaju na ovu ključnu razliku.”

Koristite tekući sapun umjesto čvrstoga. Ako baš volite prati ruke čvrstim sapunom, ne zaboravite ga očistiti pod mlazom vode. I premda zvuči kao neslana šala, nakon svake uporabe sapuna trebali biste ga očistiti pod mlazom vode. Nikada nemojte smetnuti s uma da i vaši ukućani dodiruju sapun i da su oni, dolazeći izvana, unijeli brojne sojeve štetnih bakterija na svojim rukama.

5. Bliža okolica WC školjke

WC školjka vam je blizu umivaonika? Perete li ondje zube, na vašoj četkici obitava bezbroj fekalnih bakterija. Naime, kad pustite vodu u WC školjki, kapljice se rasprše unutar radijusa i do 180 centimetara. Sve što se nađe u toj “zoni prskanja” može biti kontaminirano (ručnik, četkica za zube, površina perilice za rublje, sapun). Na taj način već spomenute bakterije escherichia coli i salmonela mogu biti prenesene na inače čiste predmete.

Rješenje: čuvajte četkicu za zube u kupaonskom ormariću ili je stavite u zaštitnu kutijicu. S vremena na vrijeme počistite sve površine oko WC školjke dezinficirajućim sredstvom. S obzirom na to da takvih mjesta ima više (od onih u vašem domu do radnog mjesta i automobila), nikad nemojte zaboraviti na jedno jednostavno, ali vrlo važno pravilo: ispravno perite ruke (sapunom i pod mlazom vode u trajanju od 20 sekundi)! To je univerzalno rješenje za vašu potpunu higijensku zaštitu, upozoravaju nas na adiva.hr.

FOTO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI