Znate li što je to švedska kava? Evo kako ju možete pripremiti

Švedska kava s jajetom priprema se tako da razbijete jedno jaje i s ljuskom ga pomiješate sa zrncima kave te sve zajedno stavite da se kuha. Jaje će na sebe preuzeti nečistoće iz kave dajući vam najfiniji okus i aromu koje ste ikada kušali. Razlog tomu je taj što bjelanjak iz jajeta veže na sebe nečistoće iz tekućine koja se kuha.

Poznavaoci kave nazivaju ovaj napitak „švedska kava s jajetom“ ili „skandinavska kava s jajetom“.

Neke bi moglo zanimati koliko je korištenje sirovog jajeta u kavi sigurno za naše zdravlje. Janilyn Hutchings, certificirana stručnjakinja za proučavanje sigurnosti hrane, upozorava da se zbog načina na koji se termički obrađuje kava ne može jamčiti da će jaje biti sigurno od salmonele.

– Voda namijenjena pripremi kave često ne dosegne točku vrenja tijekom pripreme pa se jaje u tom procesu dovoljno termički ne obradi – napominje ona. – Kada koristite jaja koja su samo djelomice termički obrađena, povećava se vaš rizik od zaraze salmonelom – zaključuje.

Sastojci:

  • 3 žličice krupno mljevene kave
  • Oko 3 dl vode
  • 1 jaje (žutanjak, bjelanjak i ljuska)
  • Oko pola decilitra hladne vode
  • Na kraju kavu procijediti u šalicu.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI