Znate li zašto volimo jesti jučerašnji ručak? Razlog je predobar…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ostaci hrane od jučerašnjeg ručka ili večere, ako pitate baku, nisu najbolja opcija već svaki dan treba pojesti nešto svježe i toplo, no ako pitate psihologa i znanstvenika koji se bavi hranom, Charlesa Spencea, upravo je ono što ste jučer jeli najboljeg okusa – danas.

Sudeći prema Spenceu okusi se mogu pojačati kada hrana stoji preko noći zbog kemijskih procesa koji se dešavaju nakon kuhanja. Tako će namirnice poput češnjaka, luka i paprike kemijski reagirati s proteinima i škrobom nakon kuhanja tako da je tajni sastojak dobrog okusa zapravo – vrijeme.

Dodatno objašnjenje krije se u kolagenu koji se otapa prilikom kuhanja, a kasnije se pretvara u želatinu koja, jednom kada se stisne, u sebi krije molekule pune okusa te daje vlažnost jelu. Ti procesi posebno su naglašeni u mljevenom mesu pa vjerojatno zato bolognez ima puno bolji okus idući dan. Slična stvar dešava se i s hranom koja sadrži puno škroba, poput krumpira.

„Naime, kada kuhate škrob on isto stvara nešto slično želatini, a kako se hladi tako se razlama i molekule se počinju drugačije pomicati i preslagivati u nove kristalizirane strukture koje će zarobiti okus“, pojasnila je liječnica Kantha Shelke, prenosi portal Eat This.

Tajna dobrog okusa ostataka špageta idućeg dana je u škrobu

Ono što biste svakako trebali izbjegavati jest podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici jer ona ubija okuse. Radije hranu podgrijavajte na laganoj vatri štednjaka.

Iako je znanost dala odgovor zašto je hrana boljeg okusa idućega dana i dalje postoje određene namirnice koje se ne preporučuje konzumirati nakon što stoje neko vrijeme. Školjke bi, primjerice, trebalo izbjegavati ako vam i ostane nešto što se nije pojelo. Pokušajte napraviti točno onoliko koliko planirate pojesti taj dan. U ovu skupinu spadaju i hamburgeri i sendviči jer će biti neukusni i mekani, dok će pizza imati puno bolji okus idućeg dana.

Imajte na umu da, bez obzira što smo došli do zaključka da ostaci hrane imaju bolji okus idućeg dana, trebali biste ih baciti ako stoje duže od tri do četiri dana. Isto tako, bacite ono što se krije u vašem frizeru dulje od dva ili tri mjeseca.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI