Zovu građane da sudjeluju: Žele energetski neovisne Križevce do 2030.

U gradskoj upravi počeli su s pripremama na izradi Plana razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumenta koji bi trebao biti smjernica kako bi grad trebao izgledati za 10 godina. Novim bi se Planom trebalo usmjeriti na ulaganja u one razvojne projekte koji će doprinijeti gospodarskom i društvenom napretku Križevaca.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Plan predstavlja razvojnu strategiju izrađenu na temelju svih prethodnih sastanaka, provedenih analiza, iznesenih prijedloga i ideja. Zacrtani cilj je da Križevci do 2030. postanu energetski učinkovit i neovisan grad novih generacija koje bi bile povezanije s prirodom, brinule se za okoliš, održivo gospodarile prirodnim resursima i slično. Posebnost kod izrade novog Plana je ta da nisu koristili vanjske stručnjake i konzultante, već je iizađen koristeći vlastite kapacitete u okviru gradske uprave, a u suradnji s ustanovama, organizacijama, udrugama i drugim relevantnim subjektima s područja Križevaca kao i uz uključivanje samih građana.

Poseban izazov u njegovoj izradi bili su novonastali uvjeti glede pandemijske krize, tijekom koje je plan uglavnom i izrađivan. U svim fazama pripreme dokumenta, kroz rad radnih skupina te izravnu komunikaciju i razmjenu informacija, osigurana je uključenost širokog kruga sudionika iz različitih područja i sektora djelatnosti, koji, uz stručne kompetencije i iskustvo, istovremeno dobro poznaju lokalne probleme, potrebe i razvojne mogućnosti. U Planu spominju pet najvažnijih strateških ciljeva: Postizanje energetske neovisnosti i održivo gospodarenje prirodnim resursima, povećanje konkurentnosti ljudskih resursa kroz ulaganja u učenje, znanost i inovacije, zatim razvoj lokalnog gospodarstva na principima održivosti i stvaranja novih vrijednosti, podizanje kvalitete i standarda infrastrukture i javnih usluga i na kraju razvoj lokalne zajednice na načelima društvene kohezije. Planom su obuhvaćena razna gospodarska i druga područja, čiji bi se razvoj potaknuo raznim mjerama i projektima. Pokraj poljoprivrede, turizma, poduzetništva i drugih gospodarskih djelatnosti, najveći je naglasak stavljen na korištenje prirodnih resursa radi već spomenute energetske neovisnosti.

Pokraj sunčeve energije, spominje se korištenje geotermalnih izvora, kojih ima i na križevačkom području i čiji se potencijal tek treba istražiti. Ako se potencijal pokaže povoljnim, njime bi se mogle grijati okolne zgrade. Također, stavlja se fokus na korištenje biomase kao obnovljiv izvor energije. Usmjerenost prema energetskom sustavu s niskom razinom ugljika nastavlja se razvojem kapaciteta za skladištenje energije, čime bi se povećala energetska učinkovitost te smanjili gubici. U planu je i povećanje toplinske zaštite pojedinih zgrada, odnosno energetska obnova javnih i privatnih objekata starije gradnje. Također, poticat će se energetska učinkovitost, odnosno smanjenje ugljičnog otiska u prometu. Grad je već nabavio nekoliko hibridnih, odnosno električnih vozila za potrebe svojih zaposlenika, a za buduće se razdoblje očekuje proširenje tog trenda, što bi također pridonijelo smanjenju CO2 u cestovnom prometu.

Mjere su također predviđene i za potpore roditeljstvu, obrazovne ustanove od vrtića do visokoškolskih ustanova, ali i razvoja programa za cjeloživotno učenje. U konačnici, Grad je prepoznao važnost izgradnje brenda kako bi svoje razvojne ciljeve ostvario i stvorio prepoznatljiv pozitivan imidž, kako među svojim stanovnicima, tako i šire. U tijeku je javno savjetovanje u sklopu kojeg  građani imaju mogućnost iznošenja svojih prijedloga, komentara i primjedbi na izneseni Nacrt plana. Svi zainteresirani mogu to učiniti preko stranice Sudjeluj.krizevci.hr zaključno do 13. prosinca. 

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI