Župan Koren najavio da će Đurđevac dobiti Tim 2 hitne pomoći

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danas se održala konferencija za medije u dvorani Srednje škole Koprivnica gdje je župan Darko Koren govorio o programima, projektima i aktivnostima u prošloj 2020. godini, ali i o planovima za ovu 2021. godinu.

“Mnogi projekti se nastavljaju iz prošle u ovu godinu pa i dalje s obzirom na
veličinu tih projekata. Obrazovanje je temelj aktivnosti svih županijskih uprava pa tako i naše i rekao bih da smo u 2020., i nastavit ćemo u ovoj, započeli jedan veliki investicijski ciklus u obrazovanju, pokrenuli projekte koji nadilaze sve ove dosadašnje investicijske cikluse unazad 10-ak godina, a naravno projekt koji na to najbolje i ukazuje je projekt izgradnje predškolskih sportskih dvorana. Znate da smo sa pet Općina u našoj županiji, a to su Sveti Ivan Žabno, Kaliniovac, Rasinja, Sveti Petar Orehovec i Kloštar Podravski, potpisali sporazume o zajedničkom investicijskom programu izgradnje tih dvorana sveukupne vrijednosti 65 milijuna kuna. Imamo i neku garanciju Ministarstva obrazovanja da će sudjelovati u projektu i donirati 50 posto iznosa”, rekao je župan te dodao da je dvorana u Svetom Ivanu Žabnom počela s gradnjom isto kao i u ostalim općinama osim dvorane u Kloštru Podravskom, ali očekuje se da će tamo radovi početi kroz mjesec dana.

Započet će i Projekt Centra kompetencija koji se odvijao u dvije faze. Najveći dio tog projekta odnosi se na dogradnju i opremanje tog prostora u Obrtničkoj školi. Osvrnuo se i na izgradnju Obrtničke škole te naglasio kako je to projekt vrijedan 85 milijuna kuna te za njega treba pomoć vanjskog izvora. Od tog se projekta nije odustalo, a Centar kompetencija će do izgradnje nadomještati te potrebe.

“Brza cesta Križevci – Kloštar trebala bi početi s gradnjom u ožujku.”

“Uz sustav stipendiranja i dalje provodimo i sustav kreditiranja po postojećim starim kreditnim linijama postojećih studenata i za to se godišnje izdvaja preko dva milijuna kuna. Oko četvrtina tih studenata su studenti deficitarnih zanimanja, a to su studenti medicine”, rekao je župan.

“Od države smo završetkom sudskog procesa dobili 9,2 milijuna kuna. Jedan dio tih sredstava ćemo iskoristiti za sufinanciranje EU projekata, a između ostalog i Centra kompetencija koji predviđa jedan postotak i vlastitih sredstava kao participacija projekta. Planiramo i jedan dio uložiti u određene spominjane projekte, između ostalog planiramo uvesti i Tim 2 u naš zdravstveni sustav hitne medicine na đurđevačkom području”, najavio je župan Koren.

Rekao je kako se planira u ovoj godini završiti svih pet školskih dvorana i početi građevinske radove na Centru kompetencija.

“Za buduće projekte slijedi nam jedan veliki investicijski ciklus vrijedan 115 milujuna kuna. Projektna dokumentacija za prvih devet projekata iznosi milijun i pol kuna, a govorimo o dogradnji Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima kao i dogradnja Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu. Gradit će se i učenički dom u Koprivnici na prostoru starog željezničkog konačišta”, pojasnio je župan buduće bliske planove.

Spomenuo je i utjecaj i pomoć PORA-e u 93 projekta vrijedna 243 milijuna kuna te izgradnju sigurne kuće Novi početak gdje je PORA aktivno sudjelovala.

S ponosom je istaknuo kako smo kao mala županija i trenutno smo prostor s najviše investicija u infrastrukturi na području cijele Hrvatske.

Podsjetio je i na gradnju pruge Križevci – Botovo čija je vrijednost projekta 3,9 milijardi kuna. Brza cesta Križevci – Kloštar je u završnoj fazi pripreme.

“Za taj dio izvođač je odabran na javnom natječaju i čeka se dovršavanje administrativnih postupaka. Trebalo bi početi u ožujku. Vrijednost je 280 milijuna kuna”, rekao je.

Osvrnuo se i na početak nastave uživo.

“Predložio sam da nastava uživo za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole počne 1. veljače i čini se da je taj prijedlog prihvatljiv jer je s njima jako teško provoditi online nastavu te oni nisu rizična skupina za prijenos bolesti no oni će krenuti već 18. siječnja na nastavu. Isto tako bi trebali i učenici četvrtih razreda srednjih škola zbog mature koja je pred njima trebali imati nastavu uživo, a sve će biti lakše provesti jer ostalih razreda neće biti u školama”, zaključio je Župan Koren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI