Župan Koren: „Oduzimanje“ bolnica županijama neće riješiti problem

Održana je sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. U Slavonskom Brodu župani te predstavnici resornih ministarstava raspravljali su o temama obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog prijevoza.

Župani su ponovno istaknuli stav da županijama treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola, što znači da bi Županije kao osnivači imale tri od pet članova Školskog odbora, pa tako i većinu za odlučivanje.

Županije se brinu, istaknuli su župani, o velikom broju osnovnih i srednjih škola te domova, a radi ravnomjernog regionalnog razvoja i jednako dostupnog obrazovanja, ulažu se velika sredstva u kapitalne projekte, dogradnju i rekonstrukcija škola, tekuće i investicijsko održavanje te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za odgojno-obrazovni rad. Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac najavila je potpuno novo zakonsko rješenje:

– Nećemo ići u izmjene, već u donošenje potpuno novog zakona upravo kako bismo “pomirili” sve ono što se možda u proteklom periodu događalo, a tiče se ne samo upravljačkih prava, nego i djelovanja odgojno-obrazovnih ustanova, sukladno javnim politikama koje se donose na temelju onoga što jedinice lokalne, odnosno regionalne samouprave u svom djelokrugu rada imaju.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija zauzeo se i za primjerenije rješenje statusa pomoćnika u nastavi koji bi trebali dobiti bolji status u interesu učenika s posebnim potrebama.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Zakona u zdravstvu, kao i o specifičnostima pojedinih županija u tom pogledu. Župan Koren istaknuo je da bi predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u vlasništvu županija ostali samo domovi zdravlja.

– To nije put rješenja problema bolnica. Država i sada upravlja sa 75 posto bolničkog sustava. Mislimo da je to loše rješenje i nije reforma koja dovodi do bolje organiziranog sustava zdravstvene zaštite. Problem je financiranje mjesečnih apanaža za usluge koje bolnice naprave, kolektivni ugovori i troškovi na koje bolnice ne mogu utjecati, a rezultat je kod većine bolnica negativan – istaknuo je župan Koren te najavio sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem sljedeći tjedan.

U nastavku sjednice razgovaralo se o javnom linijskom prijevozu nastavno na zaključke Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija koja je predložila da se sazove radna skupina za javnu uslugu pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi se radilo na prijedlozima izmjena i dopuna zakonskih akata i došlo do rješenja koje će omogućiti uspostavu ugovora o javnoj usluzi po županijama.

Foto: kckžž

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI