Župan Koren: „Oduzimanje“ bolnica županijama neće riješiti problem

Održana je sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. U Slavonskom Brodu župani te predstavnici resornih ministarstava raspravljali su o temama obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog prijevoza.

Župani su ponovno istaknuli stav da županijama treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola, što znači da bi Županije kao osnivači imale tri od pet članova Školskog odbora, pa tako i većinu za odlučivanje.

Županije se brinu, istaknuli su župani, o velikom broju osnovnih i srednjih škola te domova, a radi ravnomjernog regionalnog razvoja i jednako dostupnog obrazovanja, ulažu se velika sredstva u kapitalne projekte, dogradnju i rekonstrukcija škola, tekuće i investicijsko održavanje te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za odgojno-obrazovni rad. Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac najavila je potpuno novo zakonsko rješenje:

– Nećemo ići u izmjene, već u donošenje potpuno novog zakona upravo kako bismo “pomirili” sve ono što se možda u proteklom periodu događalo, a tiče se ne samo upravljačkih prava, nego i djelovanja odgojno-obrazovnih ustanova, sukladno javnim politikama koje se donose na temelju onoga što jedinice lokalne, odnosno regionalne samouprave u svom djelokrugu rada imaju.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija zauzeo se i za primjerenije rješenje statusa pomoćnika u nastavi koji bi trebali dobiti bolji status u interesu učenika s posebnim potrebama.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Zakona u zdravstvu, kao i o specifičnostima pojedinih županija u tom pogledu. Župan Koren istaknuo je da bi predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u vlasništvu županija ostali samo domovi zdravlja.

– To nije put rješenja problema bolnica. Država i sada upravlja sa 75 posto bolničkog sustava. Mislimo da je to loše rješenje i nije reforma koja dovodi do bolje organiziranog sustava zdravstvene zaštite. Problem je financiranje mjesečnih apanaža za usluge koje bolnice naprave, kolektivni ugovori i troškovi na koje bolnice ne mogu utjecati, a rezultat je kod većine bolnica negativan – istaknuo je župan Koren te najavio sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem sljedeći tjedan.

U nastavku sjednice razgovaralo se o javnom linijskom prijevozu nastavno na zaključke Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija koja je predložila da se sazove radna skupina za javnu uslugu pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi se radilo na prijedlozima izmjena i dopuna zakonskih akata i došlo do rješenja koje će omogućiti uspostavu ugovora o javnoj usluzi po županijama.

Foto: kckžž

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI