Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

ŽUPAN POSJETIO BOLNICU: Svatko mora dati svoj doprinos po pitanju demografije

Umjesto na odjelu s tradicionalnim posjetom koprivničkom rodilištu, čelnici Koprivničko-Županije, bolnice i odjela ginekologije i opsterticije koprivničke Opće bolnice zbog COVID situacije susreli su se i javnosti obratili u bolničkom holu.

Upravo je takvo COVID ozračje potaknulo voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju Ivicu Stanišića da javnost izvijesti o posljednjim slučajevima koje su imali, a koji nisu dobro završili povezano s infekcijom koronavirusom. Tako je Stanišić kazao kako su u posljednjih mjesec i pol dana imali tri teška slučaja trudnica zaraženih koronavirusom. Jedna je trudnica preminula nakon carskog reza, jedna je rodila mrtvo dijete, a treća se nalazi u bolnici Sveti Duh Zagrebu i trenutno je stabilno. Ravnatelj bolnice Mato Devčić javnost je izvijestio kako su u bolnici hospitalizirana 57 COVID pacijenta, od kojih 15 koristi respirator.

No, tema ovog susreta nije bilo izlaganje od COVID-19 nedaćama već demografija. Tako je Devčić rekao kako je od početka godine u bolnici rođeno petero djece, četiri dječaka i jedna djevojčica. Sva su djeca živorođena i zdrava – kazao je ravnatelj bolnice. Upravo na temu demografije, šef koprivničke Ginekologije dr. Stanišić, kazao je kako je 2021. godina podbacila.

“Imamo dvadesetak poroda manje. Iz 773 rođeno 781 dijete, imali smo osam blizanačkih trudnoća. Imamo prvu bebu koja je rođena u 3.20 1.1. dečka po imenu Toma” – rekao je Stanišić i na novinarsko pitanje dometnuo kako su Podravci i Prigorci malo podbacili. Ne da se ne vole, nego kako je to on rekao “ne vole se do kraja”.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je kako je kako svatko mora dati svoj doprinos po pitanju demografije.

“Demografija je izuzetno bitna u razvoju svakog društva, ona je preduvjet. Ovo sve što mi radimo po pitanju materijalne baze zapravo je usmjerenu k tome da imamo za koga to činiti. Tako da je to sve skupa jako povezano. Sigurno da nas ne mogu radovati podaci da su demografski trendovi negativni. To je nažalost slika stanja u cijeloj našoj zemlji i europskoj zajednici i to je nešto čime se puno umnije glave i važnije funkcije moraju baviti u sljedećim godinama. Ono što mi moramo činiti s našeg gledišta u županiji je stvarati uvjete da ljudi imaju motiva ovdje ostati i živjeti i da imaju djecu. Prošle godine smo se radovali jer je bilo nešto više rođene djece, a sada je to obratno. Prava slika će se pokazati kroz desetogodišnje razdoblje kada će se saldirati svi plusevi i minusi. Po nekim procjenama usporeni su trendovi odljeva stanovništva iz zemlje. Neki će reći da ima i još tko otići. Ali, je mnogo važnije tko dolazi i tko se vraća” – kazao je župan Darko Koren i na kraju pohvalio sustav koprivničje Opće bolnice.

“Što se tiče bolničkog sustava, oni su položili veliki ispit, moramo im se zahvaliti što su sve učinili. Unatoč svim problemima, sustav je ostao stabilan, nikada nije došlo do problema oko pružanja usluge. Ravnatelj možda nije stavio naglasak na to, ali poslovanje same zdravstvene ustanove bolnice u prošloj godini je na toj razini da možemo biti s njim zadovoljni kada promatramo u kontekstu problematike financiranja bolničkog sustava u Hrvatskoj, no to nije toliko važno koliko je važno da taj sustav pruža adekvatnu uslugu i zaštitu ljudima” – kazao je župan Koren.

SNIMIO: NIKOLA WOLF

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI