Županija mijenja prostorni plan: Briše se elektrana Kutnjak, uvodi pruga za Međimurje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U tijeku je javna rasprava o 4. prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana županije te studije utjecaja na okoliš koja će trajati sve do 27. studenog ove godine. Što i kako planiraju županijske službe može pogledati svaki građanin radnim danom od 8 do 14 sati i to u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, u upravnim odjelima za prostorno planiranje.

Aktualna izmjena jedna je od značajnijih i sadržajnijih, prije svega zbog velikih infrastrukturnih projekata poput gradnje brze ceste, buduće podravske magistrale, drugog kolosijeka, aglomeracije, novih eksploatacijskih polja…

Novim planom se „rezerviraju“ dvije nove prometnice. Jedna od njih je brza cesta, a u novi plan ucrtavaju se lokacije priključaka prema Križevcima i gospodarskoj zoni Gornji Čret u dvije moguće varijante. Prva je preko čvora Lemeš, a alternativa spojna cesta do gospodarske zone neposredno od čvora Križevci na DC10, sukladno Prostornom planu Grada Križevaca, kako bi se bolje povezala poduzetnička zona.

Tu je i obilaznica Koprivnica, od buduće Podravske brze ceste do čvora Rasinja, ali i spoj brze ceste Vrbovec – Križevci – Koprivnica – Gola od čvora Koprivnica jug. Ta je obilaznica zamišljena na državnoj cesti DC2 kod Rasinje te obilazi grad Koprivnicu sa sjeverne strane i ponovo se spaja na DC2 između naselja Koprivnica i Štaglinec. Razlog skretanja je izbjegavanje Koprivnice, vodocrpilišta i poslovne zone Koprivnički Ivanec.

Tu je i planirani koridor željezničke pruge te ucrtavanje trase u novi prostorni plan. Modernizacija, navodi se u obrazloženju, nameće i prijedlog za izgradnju nove željezničke pruge Koprivnica – Kotoriba – Državna granica – (Murakeresztur) koja bi omogućila izravno povezivanje Rijeke s mrežom željezničkih pruga u sjeverozapadnom dijelu Mađarske. Uz brojne ostale projekte zbog kojih se dorađuje prostorni plan, ucrtat će se i planirano eksploatacijsko polje ugljikovodika Severovci, ali potencijalna polja u fazi istraživanja Jankovac, Ždala i Repaš.

Ucrtavaju se i dva dodatna planirana istražna polja na kod Ferdinandovca i Legrada. Također, tu su i tri buduće geotermalne elektrane u Antolovcu, Legradu i Zablatju, a briše se moguća lokacija elektrane na geotermalnu energiju u Kutnjaku.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI