Županija planira u tri godine izbrisati sav dug bolnice – a on je ogroman!

Županija će rebalansom dići svoj planirani ovogodišnji proračun za 19 milijuna kuna, s 802 na 821 milijuna kuna, a o njemu će se raspravljati na sljedećoj sjednici Skupštine najavljenoj za 22. studenog.

Najveća stavka u pozitivnoj promjeni proračuna je povećanje planiranih prihoda u iznosu 13,6 milijuna kuna. Županijski je proračun više prihodovao i od uplaćenih poreza za skoro dva milijuna kuna. Povećana je i stavka vlastitih prihoda u iznosu 4,9 milijuna kuna, ali i donacija 1,9 milijuna kuna uglavnom za ostale ustanove, korisnike proračuna. Najveće povećanje prihoda u stavci je za posebne namjene u iznosu 13,2 milijuna kuna. S druge strane Županija je zabilježila i smanjenje primitaka od financijske imovine u iznosu pet milijuna kuna.

Jedan od korisnika proračuna, Dom zdravlja, mora pak bilježiti povećane rashode u iznosu od čak 5,7 milijuna kuna. Doznajemo kako se najveći dio odnosi na pokrivanje troškova za zaposlenike, isplatu izvansudskih nagodbi, ali i  zbog povećanja broja zaposlenih jer je sedam ordinacija ušlo u sastav Doma zdravlja. Tu su i rad zdravstvenih radnika na cijepljenju, dodaci radnicima za COVID, prekovremeni sati zbog nedostatka liječnika i sestara, povećanje osnovice za obračun plaća temeljem kolektivnog ugovora…

Inače, u Županiji sa svim proračunskim korisnicima procjenjuju da će u 2021. godini ostvariti manjak u iznosu od 87,6 milijuna kuna, čiji je najveći dio nagomilani dug Opće bolnice, a koji raste i koji se prenosi iz godine u godinu.

– Procijenjeni manjak mora se sanirati kroz tri godine poduzimanjem mjera i konsolidacijom poslovanja u 2022., 2023. i 2024. godini – ističu u Županiji, gdje su iznijeli prilično ambiciozan plan kroz godine:

– Primjenom mjera koje pripremamo, manjak planiramo sanirati kroz buduće razdoblje 2022. – 2024. i to sljedeće godine pokrit će se iznos od 5,7 milijuna kuna, sljedeće 33,2 milijuna kuna i potom 2024. čak 48,8 milijuna kuna. Dodajmo i kako će na sljedećoj sjednici Skupštine tema rasprave biti i projekcije proračuna za sljedeće tri godine, te u idućoj planiraju kako bi bio na razini 845 milijuna, godinu kasnije 764 milijuna i 2024. 790 milijuna kuna.

No, ipak, čini se kako je to najverojatnije “kozmetički” zahvat projekcije proračuna i lista dobrih želja s obzirom da se dugovi gomilaju zbog loše centralne politike iz Zagreba – kako u Koprivnici tako i u ostalim bolnicama u zemlji. Također, Županija nema toliko novca da bi u tri godine riješila problem koji će se dalje samo nastavljati i stvarati nove dugove ukoliko ne dođe do reforme zdravstva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI