Županija podržala Grgićevu ideju očuvanja starog mosta, moguće financiranje fondovima EU

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kao što je Podravski list već u nekoliko navrata pisao, ponovno je zaživjela ideja očuvanja starog mosta na Dravi kod Botova. Začetnik ideje Antonio Grgić o tome je govorio i u posljednjem intervjuu za Podravski list.

O ovoj temi danas se raspravljalo i u Koprivničko-križevačkoj županiji koja ga je odlučila podržati. Župan Darko Koren održao je sastanak na temu očuvanja starog željezničkog mosta na Dravi s Antonijem Grgićem i Marijanom Špoljarom, koji su predstavili projekt Muzeja rijeke Drave koji je zamišljen na tom mostu.

Marijan Špoljar i Antonio Grgić

Na sastanku su bili i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

-Županija daje podršku očuvanju starog mosta, koji će ostati neiskorišten u mreži prometne infrastrukture nakon što se izgradi novi most. Osim što bi očuvanje starog mosta pojeftinilo investiciju, važno je s aspekta korištenja turističkih i kulturnih potencijala, odnosno stvaranja dodane vrijednosti i komercijalnih atrakcija koje bi privukle velik dio posjetitelja s hrvatske i mađarske strane, ali i šire – naveo je Koren.

Župan Darko Koren

Osnovna ideja Grgića i Špoljara je da se sačuva postojeći most te da se njegova struktura iskoristi kao nosiva konstrukcija za izgradnju novog muzeja-mosta, u muzeološkom i arhitektonskom smislu jedinstvenog objekta na svijetu. Na taj bi se način sačuvao sam most kao spomenik materijalne kulture ovog kraja, ali u isto vrijeme bi se iskoristila njegova konstrukcija za izgradnju novog muzejskog objekta.

Vezano na moguće financiranje putem EU fondova govorila je ravnateljica PORA-e Melita Birčić koja je spomenula sličan projekt mosta u Kotoribi koji je proglašen nacionalnim strateškim projektom te je napomenula kako bi se i s ovom inicijativom trebalo krenuti u istom smjeru.

Jedan od ključnih koraka je pronalazak partnera s mađarske strane. Sljedeći korak je slanje dopisa mjerodavnim institucijama, ministarstvima, agencijama koje bi trebale dati zeleno svjetlo za nastavak projekta.

FOTO KcKž / Antonio Grgić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI