Županije preuzimaju više od 200 poslova dosadašnjih ureda državne uprave

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Više od 200 poslova koje su dosad radili uredi državne uprave, stacionirani u sjedištima svih hrvatskih županija, od 1. siječnja iduće godine preuzimaju same županije. Ugovor o tome danas je potpisan u Koprivnici nakon 7. sastanka Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, koji je održan u Domu mladih.

Prisustvovala mu je cijela Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem te svih 20 hrvatskih župana.

– Zahvaljujem domaćinu, koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu, što smo u Koprivnici održali vrlo sadržajan sastanak s preciznim zaključcima i potpisanim sporazumima. Riječ je o velikoj reformi i decentralizaciji. Danas smo razgovarali o tri posebne točke. Prva je bila četvrti val porezne reforme, druga je bila predstavljanje predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a treća je bila pripreme za razvoj nacionalne strategije ‘Hrvatska do 2030. godine’, u što se prvi put uključuju predstavnici županija od samog početka u različite radne skupine – kazao je premijer Andrej Plenković u izjavi nakon sastanka.

On je izrazio zadovoljstvo sadržajnim posjetom Koprivničko-križevačkoj županiji, naročito istaknuvši potpisane aglomeracije za Đurđevac i Koprivnicu vrijedne, kako je kazao, „mislim oko 800 milijuna kuna“, kao i posjetom kalinovačkoj tvrtki Rasco. Premijer Plenković imena Koprivnice i Kalinovca izgovorio je štokavskim naglaskom na prvom slogu.

Župan Koren rekao je potom kako mu je drago što se stapanje državnih ureda sa županijskom upravom dogodio upravo u Koprivnici. Ime grada izgovorio je s naglaskom na drugom slogu, kako je uobičajeno u lokalnom kraju.

– Zahvaljujem premijeru što je prihvatio našu kandidaturu da se sastanak dogodi kod nas. Cijeli današnji dan, cijeli posjet premijera, bio je vrlo sadržajan. Među ostalim, otvorena je dionica pruge Sv Ivan Žabno Gradec. Čak 52 godine nije izrađen ni jedan metar pruge, što znači da u Hrvatskoj nije izrađen ni jedan metar pruge, što opet znači da je ovo prva hrvatska pruga od stoljeća sedmog – rekao je župan Koren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI