Županijsko gospodarstvo pada godinama, prestigli nas Ličani, Međimurci, Slavonci…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravci i Prigorci iz godine u godinu, kad se govori o bruto domaćem proizvodu (BDP), sve više tonu u odnosu na ostale hrvatske krajeve.

Tome svjedoče posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, za 2017. godinu, po kojima je BDP po glavi stanovnika za Koprivničko-križevačku županiju iznosio je tek 67.363 kune. Dovoljno je to da naša županija padne na 13. mjesto po gospodarskoj potentnosti i efikasnosti.

BDP po stanovniku raste, očito, presporo u odnosu na većinu ostalih dijelova države. Primjerice (ne)daleke 2000. godine upravo je Koprivničko-križevačka županija bila na visokom četvrtom mjestu po tom pokazatelju. Jedino su Grad Zagreb (68.500), Primorsko-goranska županija (54.500) i Istarska županija (55.000) bili bolji. Danas, gotovo dva desetljeća kasnije, ispred nas su županije poput Varaždinske, Međimurske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske… Čak su nas i Slavonci prestigli, Osječko-baranjska ima BDP po stanovniku za nijansu veći od našeg (67.657). Iza nas su i dalje Bjelovarsko-bilogorska županija (59.200), Vukovarsko-srijemska (52.000), Virovitičko-podravska (48.000), no trend je alarmantan.

Dodajmo i kako je ukupni, hrvatski BDP po stanovniku te 2000. bio nešto slabiji od naše županije, a 17 godina kasnije pali smo debelo ispod prosjeka. Sad smo za trećinu slabiji od državnog prosjeka. Na ove alarmantne brojke sigurno su u određenoj mjeri utjecale loše javne i ekonomske politike, masovno rezanje radnih mjesta, nestanak proizvodnih velikana poput Bilokalnika, Sloge i ostalih, pretežno staračko i poljoprivredno stanovništvo s nedovoljno profitabilnim djelatnostima… U isto vrijeme drugi krajevi (Međimurska, Varaždinska op.a.) nisu se mogli ležerno oslanjati na nekoliko velikih kompanija pa su se morali orijentirati na obrtničku i poduzetničku aktivnost. Dalmacija s druge strane iskoristila je turistički potencijal. Isplatilo se jednima i drugima.

Foto: Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI