Župnik Gorupić: Grad se hvali da pomaže crkvi, ali ta pomoć je stvarno mizerna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U prigradskom naselju Budrovac stali su radovi na obnovi pročelja crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Plan je Župe bio obnoviti južni dio pročelja, a ta investicija vrijedna je 262.000 kuna.

Varaždinska biskupija trebala je financirati obnovu s 200.000 kuna, no zbog krize uzrokovane koronavirusom odobrena donacija trenutno je smanjena pa su i radovi obustavljeni.

Župnik Mladen Gorupić

– Od Biskupije smo zasad dobili 50.000 kuna i tom potporom podmirili smo radove koji su trenutno obavljeni. Sve dok se ne osigura novac za ostatak investicije radovi se neće nastaviti jer se ne želimo dovesti u situaciju da izvođač radova čeka s isplatom pune cijene – kaže Mladen Gorupić, župnik u Budrovcu.

Projekt obnove južnog dijela pročelja crkve prijavljen i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Potpora se očekuje i od Županije, dok se župnik Gorupić ne nada financijskoj podršci Grada.

– Ovo je prevelika investicija da bismo se mogli osloniti na donacije župljana i ovisimo isključivo o potporama. Nažalost, gradska uprava i dalje nema sluha prema prigradskim naseljima i na molbe da financijski podrže obnovu nisam dobio odgovor – kaže župnik Gorupić.

U cijeloj toj priči s gradskom upravom, dodaje župnik, najžalosnija je činjenica da se gradski čelnici javno hvale kako sufinanciraju obnove sakralnih objekata u prigradskim naseljima.

– Za sve što se dosad napravilo njihove su donacije mizerne. Kad bismo ovisili o gradskoj upravi, nikad se nijedan sakralni objekt u našoj župi ne bi obnovio onako kako treba. Nije ni čudno što prigradska naselja izumiru jer ova gradska vlast ne ulaže ni u infrastrukturu – naglašava Gorupić.

U planu je Župe, kaže Gorupić, i nastavak postavljanja ograde uz crkvu svete Elizabete u Čepelovcu. Uskoro će ispred crkve biti postavljen i kameni kip svete Elizabete koji je donacija jedne obitelji.

– Za radove u Čepelovcu osigurano je 25.000 kuna i to pretežno kroz donacije župljana, a u idućoj godini u planu je završetak postavljanja ograde. U Sirovoj Kataleni u ovoj godini u planu je unutarnje uređenje crkve svete Katarine – zaključio je Mladen Gorupić.

FOTO Krešo Kovačev

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Od jučer u Hrvatskoj 86 novoooboljelih

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 798. Među

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI