Župnik Gorupić: Grad se hvali da pomaže crkvi, ali ta pomoć je stvarno mizerna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U prigradskom naselju Budrovac stali su radovi na obnovi pročelja crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Plan je Župe bio obnoviti južni dio pročelja, a ta investicija vrijedna je 262.000 kuna.

Varaždinska biskupija trebala je financirati obnovu s 200.000 kuna, no zbog krize uzrokovane koronavirusom odobrena donacija trenutno je smanjena pa su i radovi obustavljeni.

Župnik Mladen Gorupić

– Od Biskupije smo zasad dobili 50.000 kuna i tom potporom podmirili smo radove koji su trenutno obavljeni. Sve dok se ne osigura novac za ostatak investicije radovi se neće nastaviti jer se ne želimo dovesti u situaciju da izvođač radova čeka s isplatom pune cijene – kaže Mladen Gorupić, župnik u Budrovcu.

Projekt obnove južnog dijela pročelja crkve prijavljen i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Potpora se očekuje i od Županije, dok se župnik Gorupić ne nada financijskoj podršci Grada.

– Ovo je prevelika investicija da bismo se mogli osloniti na donacije župljana i ovisimo isključivo o potporama. Nažalost, gradska uprava i dalje nema sluha prema prigradskim naseljima i na molbe da financijski podrže obnovu nisam dobio odgovor – kaže župnik Gorupić.

U cijeloj toj priči s gradskom upravom, dodaje župnik, najžalosnija je činjenica da se gradski čelnici javno hvale kako sufinanciraju obnove sakralnih objekata u prigradskim naseljima.

– Za sve što se dosad napravilo njihove su donacije mizerne. Kad bismo ovisili o gradskoj upravi, nikad se nijedan sakralni objekt u našoj župi ne bi obnovio onako kako treba. Nije ni čudno što prigradska naselja izumiru jer ova gradska vlast ne ulaže ni u infrastrukturu – naglašava Gorupić.

U planu je Župe, kaže Gorupić, i nastavak postavljanja ograde uz crkvu svete Elizabete u Čepelovcu. Uskoro će ispred crkve biti postavljen i kameni kip svete Elizabete koji je donacija jedne obitelji.

– Za radove u Čepelovcu osigurano je 25.000 kuna i to pretežno kroz donacije župljana, a u idućoj godini u planu je završetak postavljanja ograde. U Sirovoj Kataleni u ovoj godini u planu je unutarnje uređenje crkve svete Katarine – zaključio je Mladen Gorupić.

FOTO Krešo Kovačev

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI