ŽUPNIK O HODANJU PO BLATU: Bonton je da se svakom gostu osigura prolaz do odredišta

Vlč. Mario Križanac na nedjeljnoj misi osvrnuo se na tekst Podravskog u kojem ga vjernici prozivaju jer zbog blata nije htio izaći iz automobila kako bi pješice došao do groblja na kojem je bio pogreb


Autor: podravski.hr — 04.02.2013. / 9:48 Aktualno

SOKOLOVAC – Velečasni Mario Križanac, župnik iz Reke, koprivničkog prigradskog naselja, u nedjelju je održao svetu misu u Sokolovcu tijekom koje se osvrnuo na tekst Podravskog lista o nezadovoljstvu župljana njegovim radom i ponašanjem.
Podsjetimo, mještani Srijema, Branjske i Miličana naljutili su se na župnika nakon što je, prema njihovom mišljenju, prouzročio kaos prije sprovoda Ivanu Pajeku iz Miličana. Najspornije je bilo to što nije htio izaći iz automobila zbog blata kako bi pješice došao do groblja, iako su ostali mještani učinili isto.
– Kratak osvrt na moje prozivanje u medijima mogao bih možda najbolje dočarati jednim primjerom. Kada pozovete nekoga u goste, red je da se gostu, barem je to nepisano pravilo, osigura prolaz automobila, da se očisti parkiralište, kako bi gost mogao doći. To bi bila jedna ovako gesta, neću reći kulture, ali možda bontona – objasnio je vlč. Križanac.
Dodao je kako bi mještani vjerojatno isto postupili da pozovu veterinara ili liječnika.
– Naši prijatelji, župljani, očito su drugačije razumjeli kada sam ih zamolio da maknu nekoliko automobila kako bih došao bliže kapelici. Nije problem u hodanju sto metara bliže ili manje već se radi o principu i bontonu. Ne čudim se zapravo tim napadima i ne osuđujem župljane, nego to više gledam u slici općeg konteksta gdje crkvu napadaju sa svih strana na državnoj razini – zaključio je župnik.
Izvještava: GORAN OBRAN
Na fotografiji: Vlč. Mario Križanac u nedjelju u sokolovačkoj crkvi prije mise