ZVIJERI PRED KUĆOM Išao pustiti mačku da se prolufta i u dvorištu se zatekao oči u oči s divljim krdom

Pokazuje što su mu napravile od trave koju je godinama njegovao. U dužini od barem 50-ak i širini 15-ak metara, gdje je nekad bila trava, sad je prava oranica


Autor: podravski.hr — 07.11.2018. / 10:20 Aktualno

Ilustracija / Divlje svinje pustoše oranice u Podravini (Foto: Cropix)

Bilo je gluho doba noći. Mjesečina je obasjavala koprivničko prigradsko naselje Vinicu. Zdravko Capek iz Ulice Zvirišće probudio se oko 3.30 ujutro u srijedu kako bi pustio svoju mačku malo ‘na zrak’. Nije ni slutio da će se ubrzo naći oči u oči s dvadesetak divljih životinja koje su u njegovu dvoru imale ‘party’.
– Izveo sam mačku, stajao na trijemu i čuo nekakve zvukove. Podigao sam pogled i imao što vidjeti. Znam da će možda neki reći da pretjerujem, ali pod blagim svjetlom mjeseca dobro se vidjelo, u mom dvorištu bilo je najmanje dvadeset povećih divljih svinja – priča nam Zdravko Capek.
Pokazuje što su mu napravile od trave koju je godinama njegovao. U dužini od barem 50-ak i širini 15-ak metara, gdje je nekad bila trava, sad je prava oranica. Zdravko ističe kako mu je supruga bila budna oko 2.30 i kasnije mu rekla da u to vrijeme u dvorištu nije bilo nikoga.
– To ne može napraviti nekoliko divljih svinja. Bilo je to pravo krdo pa pogledajte što su sve napravile u nepunih sat vremena, prestrašno – govori sljedećeg jutra naš sugovornik i nastavlja kako je pokušao prema njima baciti petardu.
– Htio sam ih uplašiti. No, nisam uspio ništa ni baciti, a one su već, jedna za drugom, krenule trčati uz brijeg. Tek ujutro se vidjelo zapravo što su napravile. Što da sad radim, da srušim voćke i poravnam, kako, čime – pita se ovaj Viničanin koji je, kaže zvao, zaduženo lovačko društvo Kuna, no nitko se nije javljao.
Vidio ih je i noć ranije, no nisu stigle napraviti toliku štetu. Na tom mjestu posuo je pepeo i tamo ih više nije bilo.
– Ne znam što da kažem, pogledajte koliko je jabuka na travi, nijednu nisu ni taknule. Čovjek pomisli, pa gladne su, ali eto bilo im je bitno napraviti štetu – kazuje Zdravko, a u to vrijeme pojavio se i njegov bliski susjed koji također ističe kako su u tom dijelu grada susreti s divljim svinjama, lisicama i srnama sve češći. Zdravko Capek, ističe, nedavno je vidio čak i ovećeg jazavca.
Sudeći po sličnim primjerima diljem Podravine, očito mu ne preostaje drugo nego da sam sanira štetu i postavi visoku i čvrstu ogradu. Pravdu u svoje ruke ionako ne smije uzeti, a to što će mu u lovačkom društvu dati repelente neće pomoći, jer su malo djelotvorni. (ib)

Zdravko Capek pokraj kuće u koprivničkom naselju

Pokazuje štetu koju su mu divlje svinje napravile

FOTO: IVICA BARAĆ