Na sjeveru Pakistana podno Himalaje, živi narod zvan Hunza ili kako ih neki zovu, Hunza ljudi. Pažnju diljem svijeta privlače zbog jedne činjenice. Naime, mnogi od njih dožive sto i više godina dok je prosječna dob u ostatku te zemlje 67 godina. Međutim, nisu samo dugovječni već su izrazito zdravi i jedan su od najsretniji naroda na svijetu. Gotovo nikad nisu bolesni, a rak je za njih nepoznanica. Oni se kupaju u ledenoj vodi čak i kad su vani minusi, a tvrde da njihove žene mogu lako zatrudnjeti i nakon 65. godine života.
Također, svoje besprijekorno zdravlje pripisuju karakterističnoj prehrani koja uključuje veliku konzumaciju jedne voćke… Smatra se da oni ne znaju za rak i žive sto godina jer jedu gomilu marelica. Točnije, u jednom periodu, ništa ne jedu 2 do 4 mjeseca već piju sok od marelica. Također, sušene marelice su bogate beta-karotenom te štite stanice od oštećenja, a spomenimo i da kila sušenih marelica u našim dućanima košta preko 13 eura po kilogramu.
Bitno za napomenuti, koštice marelica sadrže visoke razine vitamina B-17 koji je moćan borac protiv raka. Tokom godine Hunza ljudi konzumiraju samo sirovo voće i povrće, suhe marelice, orahe i ostale orašoide bogate zdravim masnoćama, različite žitarice kao što su heljda, proso i ječam, a redovno unose i mlijeko, jaja i mahunarke koje su bogate proteinima. Budući da žive u zabačenim planinskim predjelima logično je i da svu hranu uzgajaju sami tako da ona nije onečišćena pesticidima. Imaju samo dva obroka na dan, a to su doručak i ručak.
Razlog zašto hranu jedu sirovu ili tek lagano kuhanu je očuvanje nutrijenata. Još jedna od tajni njihovog zdravlja je i konzumacija manjih količina hrane obzirom da jedu onoliko koliko je njihovu organizmu potrebno, a tu se bome razlikuju od nas zapadnjaka, koji imamo veliki problem s prejedanjem. Hunze se ne razbacuju s hranom jer su svjesni toga koliko im je ona u surovom planinskom području dragocjena.
FOTO arhiva