Recept tjedna pivnice K Franzu: Sarma s pire krumpirom

Za četiri osobe

Sastojci:

8 listova kiselog kupusa

800 grama mljevenog mesa 

1 glavica luka

1 režanj češnjaka

100 grama riže

suho meso (špek, kobasica, buncek…)

svježi peršin

100 grama brašna

1 dcl ulja

20 grama slatke paprike mljevene

sol

papar

lovorov list

500 g krumpira

1dcl mlijeka

Postupak:

Listove kupusa operemo, a deblje krajeve odrežemo. Mljeveno meso začinimo, sol, papar, svježi peršin, slatka paprika, a luk nasjeckamo i pržimo na masnoći zajedno s rižom te sve skupa dodamo u mljeveno meso i dobro izmiješamo kako bi smjesa bila kompaktna. Punimo listove kupusa mesom i motamo sarme (1 list kupusa, 100 grama mesa) i stavljamo u lonac jednu do druge kako se ne bi razmotale tijekom kuhanja. Ulijemo vode preko složenih sarmi i dodamo suho meso, lovorov list i začinimo te pustimo da se sarma kuha na laganoj vatri dva do dva i pol sata bez miješanja. Pred sam kraj kuhanja dodamo zapršku od ulja, brašna i slatke paprike i sve dodatno začinimo po svom ukusu te pustimo još 10 minuta da prokrčka na laganoj vatri. Sarma je gotova.

Za pire-krumpir, skuhamo krumpir u slanoj vodi, ocijedimo ga, dodamo mlijeko te sve dobro izmiksamo ili izgnječimo gnječilicom za krumpir.

Sarme poslužite s pire-krumpirom. Dobar tek!

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DJEČJI VRTIĆ ZVONČIĆ

FOTO Kreativnom radionicom obilježili Majčin dan

VELIKI JUBILEJ

FOTO Udruga žena Drenovica proslavila 90. rođendan

Šeširi su do prije nekoliko desetljeća bili svojevrsni statusni simbol

VIDEO Bračni par Posarić bavi se gotovo izumrlim zanatom u Hrvatskoj: “Posao nema tko naslijediti, no vjerojatno je tako i bolje…”