Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DIO PRESUDE POTVRĐEN, A DIO VRAĆEN NA PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Afera Natura Agro: Željku Blažoku (60) dvije godine zatvora, čeka ga još jedno suđenje za malverzacije!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Punih 12 godina prošlo je otkako je policija zbog sumnji u gospodarski kriminal uhitila đurđevačkog poduzetnika i nekadašnjeg direktora tvrtke Natura Agro Željka Blažoka (60). Proveo je u svibnju te 2011. godine vlasnik poduzeća, koje se nekoć nazivalo i ponosom Đurđevca, dvadesetak dana u istražnom zatvoru, a sada je poznato da će Blažok u zatvoru provesti i duže vrijeme. I to zato što je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru u dijelu u kojem je posrnuli 60-godišnji poduzetnik osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Još u ožujku 2021. godine prvostupanjski je sud Blažoka proglasio krivim po trima točkama optužnice, dok je njega i drugooptuženog Damira Zagorščaka (63), koji je u inkriminirano vrijeme bio direktor tvrtke Trend Šped iz Đurđevca, po ostalim točkama optužnice oslobodio optužbi. Blažoka se teretilo za višemilijunsku štetu, a iako je osuđen na zatvorsku kaznu, uskoro ga očekuje i novo suđenje jer je Visoki kazneni sud RH ukinuo dio prvostupanjske presude kojom je Blažok tada oslobođen optužbi.

Tvrtka u stečaju

Osim Blažoka, među optuženima je bila i sama tvrtka Natura Agro. No, za tri kaznena djela protiv gospodarstva za koja je prvostupanjski sud oslobodio samo poduzeće, viši sud obustavio je postupak. I to zato što je u travnju 2021. završen stečajni postupak nad tvrtkom Natura Agro i brisana je iz sudskog registra, a utvrđeno je da ne postoji njen pravni sljednik. Stoga je odlučeno da se u dijelu u kojem je optuženo bilo samo poduzeće obustavlja postupak te se tvrtke iz Zagreba, na čiju štetu je Natura Agro pribavilo gotovo deset milijuna kuna nepripadne materijalne dobiti, vjerojatno nikada neće naplatiti.

Sva kaznena djela za koja su se teretili Blažok, suradnici i samo poduzeće datiraju od 2004. do 2010. godine. Tada je Natura Agro bila najjača tvrtka u Đurđevcu, da bi nakon otkrića gospodarskog kriminala i značajnih malverzacija spektakularno propala. Kasnije je na njenim zgarištima nastala tvrtka Nova natura, u vlasništvu slavonskog poduzetnika Mirka Ervačića, koji je u stečajnom postupku nad Naturom Agro preuzeo hladnjaču, voćnjak, farmu svinja i pogon za preradu.

Od svih silnih optužbi Blažok je, barem za sada, proglašen krivim za počinjenje samo triju kaznenih djela, no i to je bilo dovoljno da ga se osudi na kaznu zatvora. Za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenom za vrijeme upravljanja tvrtkama Natura Agro i Poljoprivredna zadruga Đurđevac izrečeno mu je godinu dana zatvora. U razdoblju od 2004. do 2010. Blažok je, stoji u presudi, u cilju stjecanja nepripadne materijale dobiti, financijskoj službi naložio da mu se po osnovi dobiti, a protivno odlukama Skupštine te Statutima, isplati i više od dva posto iznosa dobiti poduzeća i zadruge na koji je imao pravo.

Tako mu je u tom razdoblju od dobiti Nature Agro, umjesto 119 isplaćen iznos od 314 tisuća kuna odnosno 195 tisuća kuna više. Kad je u pitanju PZ Đurđevac, Blažok je u tom razdoblju imao pravo na 152 tisuće kuna dobiti, no isplaćeno mu je čak 389 tisuća odnosno 237 tisuća kuna više. Time si je pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 432 tisuće kuna, za koliko je oštetio poduzeće i zadrugu.

Zbog krivotvorenja službenih isprava izrečeno mu je šest mjeseci zatvora, a u tom je slučaju osuđen jer je neistinito za isporuku merkantilnog kukuruza prikazao postojanje duga Nature Agro prema poduzeću Prvi Faktor iz Zagreba. U namjeri neistinitog prikazivanja poslovnog odnosa između Nature Agro i Proizvodno-uslužne zadruge Talan iz Sudovčine, Blažok je u dvama navratima izdao izjavu kojom je prikazao fiktivno postojanje duga. Iako Talan Naturi Agro nikada nije isporučio merkantilni kukuruz, Blažok je direktoru zadruge iz Sudovčine Daliboru Parabiću izdao dva računa po kojima je njegovo poduzeće dužno više od pet milijuna kuna.

Na godinu dana zatvora Blažok je osuđen i zato što je s tvrtkom Aktis More iz Zagreba sklopio ugovor o konzaltingu za poduzeće Natura Agro. Učinio je to, stoji u presudi, da zagrebačkoj tvrtki pribavi nepripadnu materijalnu korist pa mu je isplatio nešto više od 700 tisuća kuna za razdoblje od rujna 2008. do listopada 2010. godine iako nikakvog konzaltinga nije bilo. Za ova tri kaznena djela za koja je Blažoku dokazana krivnja, izrečena je na kraju jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 27 mjeseci, u što mu je uračunato i 18 dana provedenih u istražnom zatvoru u Bjelovaru. Za brojna kaznena djela koja su mu se stavljala na teret prvostupanjski sud oslobodio ga je optužbi, no Visoki kazneni sud RH prihvatio je žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, tako da Blažoka uskoro čeka i novo suđenje tijekom kojeg će se ponovno preispitati i ta kaznena djela.

Ponovno ga se tereti da je iskoristio situaciju kada su Agro Natura i zadruga od zagrebačkog poduzeća kupile osam teretnih vozila vrijednih 1,7 milijuna kuna. Time su poduzeća ostvarilo popust za kupnju u ukupnom iznosu od 58.640 kuna, no Blažok je dogovorio da se taj popust prenese na njega osobno te si je kao fizička osoba uzeo Mercedes Benz vrijedan 79 tisuća kuna, za koliko su oštećena poduzeća kojima je bio direktor.

Fiktivne fakture

Ponovno ga se tereti i za još nekoliko fiktivnih faktura prema tvrtki Talan Trade, na temelju kojih je nastao fiktivni dužničko-vjerovnički odnos između tih dvaju poduzeća. Potom je izdao veći broj ovjerenih mjenica poduzeća Natura Agro kako bi potvrdio dug njegove firme, a zatim je s nekoliko poduzeća iz Zagreba sklopio ugovore o eskontu mjenica na ukupni iznos od gotovo 25 milijuna kuna, neistinito im predočivši da postoji dužničko-vjerovnički odnos između Nature Agro i Talan Tradea.

To je za posljedicu, stoji u optužnici, imalo da su tri zagrebačka poduzeća u korist Talan Tradea uplatila ukupno oko 23,5 milijuna kuna, a taj je novac prokurist Parabić proslijedilo Naturi Agro. Kako su mjenice dospijevale, Natura Agro ih je doznačivala na račune zagrebačkih poduzeća, na čiju štetu je pribavljena imovinska korist od gotovo 6,5 milijuna kuna. Blažoku će se ponovno suditi i zbog prijevare poljoprivrednika koji su Naturi Agro isporučili voće, za što im nikada nije plaćeno.

Tako je proizvođač iz Koprivnice Naturi Agro tijekom 2010. godine isporučio gotovo 62 tone jabuka, a nikad mu nisu isplaćene dogovorene 183 tisuće kuna. Proizvođač iz Bjelovara iste je godine Naturi Agro isporučio 56 tona jabuka vrijednih 157 tisuća kuna, od čega mu je namiren iznos od 110 tisuća kuna, dok mu preostali iznos nikad nije plaćen. Drugi proizvođač jabuka iz Koprivnice isporučio je nešto više od 39 tona jabuka vrijednih 118 tisuća kuna, no plaćene su mu tek četiri tisuće kuna.

Na ponovnom suđenju opet će se preispitivati i slučajevi prijevare u kojima je uz Blažoka sudjelovao i Zagorščak, i to kao direktor trgovačkog društva Trend Šped Đurđevac. Tu ih se tereti da su u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti Naturi Agro, sklopili fiktivni ugovor o pozajmici kojim Trend Šped kao zajmodavatelj Naturi Agro kao zajmoprimatelju daje iznos od pet milijuna kuna. Učinili su to, stoji u optužnici, iako su znali da Trend Šped navedeni iznos pozajmice nema. Cilj im je bio da prikazivanjem takvog odnosa dovedu u zabludu odgovorne osobe zagrebačkih trgovačkih društava Erste Factoring, FTC Usluge i Prvi Faktor, a za Naturu Agro putem eskonta mjenica pribave znatna novčana sredstva.

Potom je Zagorščak, stoji u optužnici, s ovim poduzećima dogovorio eskonte mjenica i ugovore o ustupanju potraživanja kojima je Naturi Agro pribavljena nepripadna materijalna dobit od oko 2,5 milijuna kuna. S druge strane, zagrebačka trgovačka društva nisu se mogla naplatiti od izdavatelja mjenica i oštećena su za taj iznos.

– Izvedeni zaključci suda za oslobađajući dio presude za sada nisu prihvatljivi jer nisu utemeljeni na pravilnoj, potpunoj i sveobuhvatnoj analizi i ocjeni svih provedenih odličnih dokaza, kako pojedinačno, tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti – stoji u obrazloženju presude kojom je prihvaćena žalba državnog odvjetnika za četiri točke optužnice po kojima je Blažok tijekom prvostupanjskog postupka oslobođen optužbi. Prvostupanjskom presudom određeno je i da Blažok mora naknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu od 48 tisuća kuna, a tom je presudom utvrđeno da u državni proračun mora uplatiti i nepripadno stečene 432 tisuće kuna.

Zagrebačko poduzeće Prvi Faktor je s imovinsko-pravnim zahtjevom u iznosu od 2,5 milijuna kuna upućeno u parnicu, kao što je i odbijen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od Nature Agro u iznosu od 9,5 milijuna kuna. Sve to sada će se ponovno preispitivati u ponovljenom postupku, a jedino što se sa sigurnošću može prognozirati je da ovaj slučaj neće tako skoro biti završen.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

POTRAGA SE NASTAVLJA

FOTO Nestala starija žena, traži je stotinjak ljudi, u potragu uključeni i naši HGSS-ovci

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

Upišite pojam koji želite pretraživati