Visoki krvni tlak učestaliji je kod muškaraca nego kod žena, stoga je to jedan od važnih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Razlozi visokog krvnog tlaka su različiti, od nedostatka redovite tjelesne aktivnosti do nezdrave prehrane i visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli.
Visok krvni tlak čimbenik je rizika za kardiovaskularne događaje kao što su moždani udar, koronarna bolest srca, zatajenje srca, bolest perifernih arterija i bubrežno zatajenje.
Brojna istraživanja potvrđuju da je visok unos kuhinjske soli glavni uzrok visokog krvnog tlaka, te zbog toga liječnici kroničnim bolesnicima savjetuju smanjenje unosa kuhinjske soli uz terapiju. Kuhinjska sol zapravo djeluje na povišenje krvnog tlaka preko natrija koji zadržava tekućinu u tijelu. Smanjenje unosa soli ključno je u liječenju visokog krvnog traka, no također potreban je uravnoteženi omjer natrija i kalija u prehrani. Za reguliranje krvnog tlaka u bolesnika potrebne su promjene životnog stila, a te promjene spada i smanjenje unosa kuhinjske soli.
FOTO: ilustracija