korisni savjeti

Ako posadite ovo povrće u listopadu na proljeće nećete znati kud s toliko sočnih plodova, ali ključan je jedan detalj za koji mnogi vrtlari ne znaju

Listopad je mjesec u kojem vrt polako ulazi u fazu mirovanja, ali to ne znači da prestaje život u njemu. Upravo sada, dok su dani još blagi, a tlo toplo od sunca, vrijeme je da se posadi ono povrće koje će prezimiti i na proljeće dati ranu, obilnu berbu. Vrtlar koji mudro iskoristi listopad zapravo sije i sadi za budućnost, jer ono što se sada posadi, rano u proljeće će niknuti snažno, prije nego što drugi uopće krenu kopati i sijati.

Češnjak je prva kultura na koju treba pomisliti. On se sadi od kraja rujna pa sve do početka studenog, a što ga se ranije posadi, to će korijen bolje razviti prije zime. Režnjevi se sade na dubinu od pet do šest centimetara, vrhom prema gore, u rahlu, propusnu zemlju. Tijekom zime miruje, a čim zatopli, počinje rasti i do svibnja formira glavice spremne za vađenje. Jesenska sadnja češnjaka daje veće i zdravije glavice nego proljetna, a berba je ranija, što ga čini jednom od najzahvalnijih kultura za sadnju u ovo doba godine.

Uz češnjak, u listopadu se sadi i luk ozimac. Male lukovice poznate kao arpadžik sade se u redove, dva do tri centimetra duboko, s razmakom od desetak centimetara. Luk posađen u jesen klija čim temperature porastu, a u travnju već imaš mladi luk, dok se krajem svibnja mogu vaditi zrele glavice. Prednost ozimog luka je u tome što koristi vlagu iz zime i rano proljeće, pa je otporniji i ima manju potrebu za zalijevanjem.

Matovilac i špinat su prave jesenske kulture koje vole svježinu i vlagu. Sjeme se sije izravno u gredice, a ako su noći hladnije, može se prekriti tankim slojem agrotekstila. Matovilac se može brati već krajem zime, a ako je zima blaga, i tijekom siječnja i veljače. Špinat prezimljuje bez problema, a u ožujku i travnju daje bujno, zdravo lišće bogato željezom i vitaminima. Ako se redovito bere, potiče novi rast i tako osigurava svježu berbu tijekom cijelog proljeća.

Raštika, kelj i druge lisnate kupusnjače također vole jesen. Sadnja mladih sadnica u listopadu daje im dovoljno vremena da se ukorijene prije mrazeva, a upravo niske temperature čine im listove slađima i mekšima. Raštika može podnijeti i najjače hladnoće, pa je često jedino zeleno povrće koje se može brati usred zime. Osim što je otporna, vrlo je hranjiva i zahvalna jer se bere postepeno, list po list, sve do proljeća.

Ako se želi imati ranija mrkva i peršin, u listopadu se može obaviti takozvana predzimska sjetva. Sjeme se sije u suho, rahlo tlo, i ostavlja preko zime. Tijekom zime sjeme miruje, a čim zatopli, prirodno niče. Takve biljke su snažne, otporne i prve dozrijevaju u proljeće. Isto vrijedi i za grašak ranih sorti, koji također može prezimiti ako se posije prije jakih mrazeva. On daje izuzetno ranu berbu, često već u travnju, kad je vrt još pust.

Začinsko bilje se također može saditi u listopadu. Peršin i vlasac bez problema prezimljuju, a na proljeće prvi zazelene. Ružmarin i kadulja mogu se saditi sada, pod uvjetom da tlo nije previše vlažno i da imaju laganu zaštitu od hladnoće. Višegodišnje biljke posađene u jesen bolje se ukorjenjuju jer ih ne prži sunce i ne muči suša.

Jako važno, kad sadiš povrće u listopadu s ciljem da prezimi i na proljeće rodi u izobilju, postoji nekoliko stvari na koje treba posebno paziti. Prvo, tlo mora biti zdravo, rahlo i dobro drenirano jer zbijena ili premokra zemlja lako uništi sjeme i mlade biljke. Dobro je prekopati gredice i unijeti kompost ili stajnjak kako bi tlo bilo prozračno i bogato hranjivim tvarima. Važno je ne saditi u nizinama ili hladnim udolinama gdje se zadržava hladan zrak i stvaraju mrazni džepovi, a biljke će bolje uspijevati na blago povišenim i sunčanim mjestima. Koristi zdravo, provjereno sjeme i sadnice, jer biljke koje prezimljuju moraju krenuti snažne i bez bolesti, a kod sadnica biraj one s čvrstim stabljikama i tamnozelenim listovima.

Pravi trenutak sadnje je ključan jer prerana sadnja potiče prevelik rast prije zime, dok kasna sadnja ne dopušta dovoljno ukorjenjivanja. U većini dijelova Hrvatske idealno vrijeme je od početka do sredine listopada. Mladi izdanci trebaju zaštitu od hladnoće i vjetra, što se može postići agrotekstilom, slojem lišća ili slame, koji zadržava vlagu i sprječava isušivanje tla. Ne pretjeruj s gnojivom, jer u jesen biljkama koje prezimljuju ne treba puno dušika; bolje je dodati kompost ili drveni pepeo koji polako otpuštaju hranjive tvari za proljetni rast. Treba paziti i na puževe i glodavce koji napadaju mlade izdanke, posebno špinat i matovilac, pa se preporučuju barijere od pepela, piljevine ili bakra te male zamke s pivom ili zobenim pahuljicama. Nakon sadnje važno je pustiti vrt da se odmori, ne kopati previše, ne zalijevati nepotrebno i povremeno provjeriti gredice na oštećenja od vjetra ili životinja te održavati tlo pokrivenim kako bi povrće prezimilo i na proljeće donijelo obilnu berbu.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MARTINJSKI DANI

VIDEO Tradicionalnom bakljadom i vatrometom proslavili rođendan Općine

Štef iz Đelekovca uzgaja sibirski limun

VIDEO “Teško se proda jer ljudi ne znaju što je, ali oni koji ga probaju, vraćaju se na tržnicu po još”

TRADICIONALNO OKUPLJANJE

Proslavili 55. obljetnicu male mature i 70. rođendane