Visoki kolesterol često nastaje zbog prekomjernog unosa zasićenih i trans-masti, prevelike količine jednostavnih šećera i prehrane bogate industrijski prerađenim namirnicama. Prvi i najvažniji korak u snižavanju lošeg LDL kolesterola jest izbacivanje hrane koja potiče upalu i taloženje masnih naslaga u krvnim žilama. Odmah treba ukloniti ili strogo ograničiti masno crveno meso, masne suhomesnate proizvode, kobasice, hrenovke i mesne prerađevine, jer su vrlo bogati zasićenim mastima i kolesterolom. Isto vrijedi i za punomasne mliječne proizvode poput maslaca, vrhnja, punomasnog sira i masnog jogurta, koji mogu podići LDL kolesterol ako se konzumiraju svakodnevno.
Druga skupina namirnica koje treba što prije izbaciti su pržena i pohana jela pripremljena u dubokom ulju. Tijekom prženja stvaraju se oksidirane masnoće koje dodatno oštećuju krvne žile, a hrana pritom postaje iznimno kalorična. Industrijske grickalice, čips, krekere, fast food, brzu hranu i pekarske proizvode treba izbjegavati jer su često napravljeni s nezdravim mastima ili margarinima koji sadrže trans-masti. Trans-masti su najopasnija vrsta masti jer ne samo da povećavaju LDL, nego snižavaju i zaštitni HDL kolesterol.
Treći važan korak je prestanak prekomjernog unosa šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Bijeli kruh, peciva, kolači, keksi, slatkiši, gazirana pića i zaslađeni sokovi brzo dižu šećer u krvi, potiču taloženje masti u jetri i podižu trigliceride, što posredno podiže i loš kolesterol. Alkohol, posebno u većim količinama, dodatno pogoršava lipidni profil i opterećuje jetru, stoga ga treba svesti na minimum ili u potpunosti izbaciti.
Posebno treba pripaziti na gotove umake, majoneze, margarine, bijelu tjesteninu i industrijski kruh, jer iako se ne smatraju “masnima”, često su bogati skrivenim mastima, soli i šećerom. Hrana iz restorana brze prehrane obično je kombinacija svih najgorih faktora: prženja, loših ulja, slatkih umaka i rafiniranih ugljikohidrata.
FOTO ilustracija