Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Alen: Plaćam odvoz otpada koji nitko ne odvozi!

Problem oko skupljanja mješovitog otpada u ludbreškom vinogorju nikako da se smiri. Zadnjih dana u redakciju su nam se javili vlasnici klijeti iz ludbreških prigradskih naselja koju su zamijetili da njihov otpad, koji su ostavili ispred svojih klijeti, nije pokupljen iako se ta usluga naplaćuje svima. Kako su nam se javili u reakciju, tako je i započeta rasprava na društvenim mrežama nezadovoljnih korisnika.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

–  Moram se malo osvrnuti na račune i usluge našeg Lukoma za odvoz otpada iz vikend-kuća u Bolfanu. Račun nije velik (19,99 kuna), ali zašto plaćati nešto za ništa? Jer, eto, do sada sam platio svaki račun na vrijeme, a otpad mi do sada još nikad nitko nije pokupio, pa se pitam zašto ja to plaćam?  Inače, taj otpad koji je u toj vreći sakupljen je u tri ili četiri mjeseca i da nema toga ‘sakupljanja’ otpada po vikendicama, lijepo bi ga otpelal doma i kulturno sortirali i bacil u kante za otpad i nema brige. Prilažem sliku gdje se vidi da je vreća od Lukoma, papir gdje je popis kad se sakuplja otpad po mjestima, samo mislim da je možda tu došlo do zabune pa je taj popis možda planiran za sljedeću godinu. Jedino su malo prerano krenuli s naplatom usluge koju ne provedu – napisao je Alen, jedan od nezadovoljnih korisnika.

Kako smo naveli, prikupljanje otpada po ludbreškim goricama već je tema duže vrijeme. Gradska uprava u suradnji s Lukomom krenula je rješavati taj problem koji je bio dvostruki. Prvo, mnogo tog otpada završilo je u prirodi, jer su neki neodgovorni vlasnici klijeti, kad su išli kući, vreće „zavitlali“ nekamo pokraj puta i taj problem „riješili“ na taj način. Dakle, problem je bio u zagađenju okoliša. Drugi je problem to što su te minideponije morali sanirati Lukom i Grad o svom trošku, dakle o trošku svih građana. Prvo je Grad na nekoliko ključnih točaka napravio podzemne kontejnere koje bi mogli koristiti vlasnici klijeti. No, ti kontejneri za kratko vrijeme postali su mala odlagališta najraznijeg otpada, pa i glomaznog.

Pojedini građani, njih ne tako mali broj, u te kontejnere, ali i oko njih, ostavljali su sve vrste svog opada, a ne pokoju vrećicu iz gorica. Apsolutno nerazumljiva pojava jer u Ludbregu postoji funkcionalno reciklažno dvorište gdje građani bilo kada mogu odložiti otpad bilo koje vrste i to besplatno. Tada je donesena oduka da će se svim vlasnicima klijeti naplaćivati paušalan iznos od 20 kuna, da će oni moći u posebnim vrećicama taj otpad ostavljati ispred svojih klijeti te da će ih radnici Lukoma pokupiti. Ideja je naišla na otpor, ali objektivno gledajući, rješenje je to koje bi zadovoljilo sve, jer 20 kuna nije veliki iznos.

No, sve to pod uvjetom da se otpad pokupi. Kontaktirali smo Lukom, točnije direktoricu Spomenku Škafec s pitanjima oko ove teme, te smo zatražili objašnjenje, ali možda i savjet vlasnicima klijeti što činiti kad se dogodi da se otpad ne odveze. Odgovor nismo dobili.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Detalji željezničke nesreće teretnog vlaka za Rijeku

Slupani vagoni u vlasništvu su koprivničke tvrtke, prevozili su žito podravskih ratara!

ŠKOLA ĆE IMATI JEDNOSMJENSKU NASTAVU I NOVU DVORANU

Obnavljat i nadograđivat će se jedna od najvećih škola u državi

HOROR KOD LUDBREGA: SNAHU I SVEKRVU izgrizao MOĆAN PAS

Kod pripreme ručka, napao ih njihov ljubimac, morale ga priklati da se spase!

Najbrojniji su studenti medicine

Potpisano 100 ugovora o stipendiranju deficitarnih profesija

Majstori se "otrijeznili" ali ne do kraja

FOTO: Asfaltirali stazu kao da su pijani pa ju pokušali popraviti. Rezultat je komičan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Upišite pojam koji želite pretraživati