Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Antibiotici smanjuju učinkovitost kontracepcijskih pilula

Istraživanjem je otkriveno da postoji interakcija između antibiotika i hormonskih kontraceptiva, što potencijalno može umanjiti učinkovitost kontracepcijskih pilula, piše Hina. To znači da žene koje koriste obje vrste lijekova istodobno moraju poduzeti dodatne mjere opreza da bi izbjegle neželjenu trudnoću, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika koje je vodio tim dr. Robina Fernera s Instituta za kliničke znanosti sveučilišta u Birminghamu.

Njihovi nalazi ukazuju na to da je uzimanje antibiotika, u usporedbi s uzimanjem drugih vrsta lijekova, povezano s do sedam puta većim izgledima za neplaniranu trudnoću. Nalazi su rezultat opsežne analize provedene na više od 75.000 slučajeva primjene antibiotika. Smatra se da žene koje istovremeno koriste kontracepcijske pilule i antibiotike kao mjeru opreza trebaju koristiti i dodatnu kontracepciju, poput kondoma i spermicidnih čepića ili pjene. Istraživači su istaknuli kako izračun apsolutnog rizika iz postojećih podataka nije bio moguć te su kazali da uočeni rizik varira od žene do žene, ovisno o njezinim fiziološkim osobinama i o nizu dodatnih okolnosti.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati