Antibiotici smanjuju učinkovitost kontracepcijskih pilula

Istraživanjem je otkriveno da postoji interakcija između antibiotika i hormonskih kontraceptiva, što potencijalno može umanjiti učinkovitost kontracepcijskih pilula, piše Hina. To znači da žene koje koriste obje vrste lijekova istodobno moraju poduzeti dodatne mjere opreza da bi izbjegle neželjenu trudnoću, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika koje je vodio tim dr. Robina Fernera s Instituta za kliničke znanosti sveučilišta u Birminghamu.

Njihovi nalazi ukazuju na to da je uzimanje antibiotika, u usporedbi s uzimanjem drugih vrsta lijekova, povezano s do sedam puta većim izgledima za neplaniranu trudnoću. Nalazi su rezultat opsežne analize provedene na više od 75.000 slučajeva primjene antibiotika. Smatra se da žene koje istovremeno koriste kontracepcijske pilule i antibiotike kao mjeru opreza trebaju koristiti i dodatnu kontracepciju, poput kondoma i spermicidnih čepića ili pjene. Istraživači su istaknuli kako izračun apsolutnog rizika iz postojećih podataka nije bio moguć te su kazali da uočeni rizik varira od žene do žene, ovisno o njezinim fiziološkim osobinama i o nizu dodatnih okolnosti.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI