Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Antolić o suši: Urod kukuruza mogao bi biti upola manji nego lani

Suša stvara velike probleme ratarima diljem Podravine i većina će zbog izostanka oborina imati znatno smanjene prinose kukuruza. Još je prerano, kažu ratari, točno prognozirati koliki će biti gubici u urodu, no svima je jasno da ova sezona neće biti ni blizu lanjske kad su svi koji su imali kukuruz zadovoljno „trljali ruke“.

Stjepan Antolić, ratar iz Drnja koji obrađuje 130 hektara zemlje, u ovoj sezoni kukuruz ima na površini od 35 hektara. I na njegovim parcelama suša je odradila svoje pa neće biti ni blizu lanjskim prinosima koji su iznosili oko 13 tona po hektaru.

-Lani smo imali idealnu sezonu i priželjkivali smo da se ponovi i ove godine. No, klimatske promjene učinili su svoje pa je suša pogodila i nas. Nažalost, naše su parcele raštrkane pa nemamo mogućnost uvesti navodnjavanje. Osobno imam zemljišta na 70 lokacija pa nikako nema smisla ni isplativosti bušiti 70 bunara. Za uvođenje navodnjavanja važno je okrupnjivanje, ali kod nas se uvijek nađu oni koji ne žele prodati zemljište pa je to neizvedivo – priča nam Stjepan Antolić.

Na području Drnja, dodaje on, vrlo je malo kvalitetne zemlje, a najbolje su parcele u blizini botovskog dravskog mosta. I to je razlog zbog kojeg će suša ostvariti traga na urod.

– Prema sadašnjem stanju kukuruza bit ćemo sretni ako dobijemo između sedam i osam tona po hektaru pa bi urod mogao biti manji i do 50 posto u odnosu na lani. Pravo ćemo stanje znati tek kad kombajni krenu, a s obzirom na ovo stanje, i berba će sigurno ranije početi – kaže Stjepan Antolić.

Ratari koji su kasnije obavili sjetvu kukuruza, dodaje on, mogli bi imati katastrofalnu berbu.

– Već sad se vidi da ima parcela na kojima uopće nema klipova. To je pokazatelj da je kasna sjetva bila promašaj jer u fazi oplodnje nije bilo vlage pa na stabljikama nema ni klipova – pojašnjava Stjepan Antolić.

Jedini spas za ratare je, ističe on, otkupna cijena. Trenutno se kilogram kukuruza prodaje po 2,2 kune i ako će ostati takva otkupna cijena, onda će ratari barem pokriti troškove.

– Ova je godina po dosta toga loša za nas. Enormno su nam porasle cijene repromaterijala i plavog dizela, a sad nas je još pogodila i suša. No, u poljoprivredi je uvijek tako i nema sezone u kojoj vas ne prati nekakva neizvjesnost. Nepisano je pravilo da će od četiri kulture koje uzgajam, kukuruz, pšenica, uljana repica i soja, barem dvije podbaciti. Ipak, nekako se pokrivamo onime što dobro rodi pa se još uvijek može živjeti od ratarstva – zaključio je Stjepan Antolić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati