Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bernardi dali brzi otkaz jer je u školi umjesto nastave držala političke govore!

Bernarda Jug, stavovima kontroverzna i poznata te medijski eksponirana učiteljica engleskog jezika u đelekovečkoj osnovnoj školi, izgubila je spor s Osnovnom školom A. N. Gostovinski koju je tužila zbog otkaza ugovora o radu još tamo 2019. godine.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

O ovoj učiteljici mediji su pisali krajem prošle godine kad je javno putem društvenih mreža pozivala ljude da upisuju osobne podatke „ljudi koje smatraju izdajicama naroda u bazu hrvatskih izdajica“, bazu čiji je logo bila omča za vješanje. Svoje stavove i dalje se ne libi objavljivati na svom profilu na facebooku, a nakon što se prometnula u jednu od ikona antivakserstva, nastavlja s pisanjem o izdajnicima naroda, međutim, jezikom koji ne priliči učiteljici.

Bernarda Jug, kako doznajemo, i dalje radi u područnoj školi Imbriovec, u sastavu đelekovečke osnovne škole. Zaposlila se tamo nakon što joj je propala zamjena u A. N. Gostovinskom. Upravo je to bio razlog spora na sudu. Tužila je školu za nezakonit otkaz ugovora o radu na određeno vrijeme. U školi se zaposlila 1. travnja 2019., radila do 12. travnja kad je otvorila bolovanje i potom četiri dana kasnije podnijela tužbu za diskriminaciju na poslu. 

Bernarda Jug

– Osim što nisam dobila uvid u to gdje moram nastaviti s radom na zamjeni, izostale su bilo kakve informacije o velikom problemu koji je postojao u razrednom odjeljenju 8. razreda u kojem sam se već prvog radnog dana našla u vrlo neugodnoj situaciji. Jedan učenik, svojim ponašanjem, dobacivanjem i vrijeđanjima ometao je nastavu, učenike i učiteljicu. Radi se o učeniku koji ima osobnog asistenta. Isto se ponovilo. Na nastavi je sjedio izvaljen na stolici, neprestano je glasno vikao i dobacivao razne neprimjerene komentare i uvrede ostalim učenicima i učiteljici, a nakon upute što treba raditi na satu i upozorenja da ne može raditi nered na nastavi, ustao je, šetao po razredu, a na upozorenje da sam treba raditi, a ne da za njega radi asistentica, vikao mi je: “Nećeš ti meni govoriti što da radim, nećeš ti meni govoriti što da radim u svom životu!” – napisala je Bernarda Jug u tužbi i dodala da se u jednom trenutku naglo digao i bacio stolicu, da bi nakon susreta s pedagoginjom, ona, ali i ravnateljica lažno je optužili da je isprovocirala taj ispad.

Kaže kako su je pozvali na razgovor, a potom ju je tadašnja ravnateljica škole „počela grubo zlostavljati vičući na mene, a kada sam je nešto htjela pitati, prekinula me je i nastavila zlostavljati“.

– Bivša ravnateljica dala mi je do znanja, ili ću se prilagoditi radu u školi, ili ćemo se rastati – kazala je Bernarda Jug koja je od suda tražila i „zaštitu od diskriminacije na poslu“, a u međuvremenu, 27. lipnja, Povjerenstvo je odlučilo da ona nije zadovoljila probni rad pa joj je Školski odbor dan kasnije predložio otkaz, što se na kraju i dogodilo.

– Tužiteljica iznosi svoje subjektivno viđenje i insinuacije glede navodnog odnosa s bivšom ravnateljicom Gordanom Gazdić-Buhanec, fokusirana je na svoj osobni animozitet prema ravnateljici – odgovorili su na tužbu u školi i dodali kako je „ona u konfliktu s okolinom, jer i u odnosu na druge poslodavce vodi sporove na isti način, a njeni istupi na društvenim mrežama potvrđuju da je konfliktna osoba, nekritična prema vlastitom pozivu i obvezama…“

U obrazloženju presude, kojom je, na temelju iskaza i dokaza Sud stao na stranu škole, navedeno je i kako je „tužiteljica dnevno opisivala na javnim društvenim mrežama, na svojem facebook profilu, izazivajući time nelagodu kod učenika i pomoćnice u nastavi, negativno se izražavala na razini govorne mržnje o kolegama, pomoćnicima u nastavi, obrazovnom sustavu, a što se kosi s misijom i vizijom, te etičkim kodeksom škole…“

– Učenici su se žalili da se tijekom rada u nastavi tužiteljica nije fokusirala na nastavne sadržaje, već je s djecom pretežni dio sata komentirala političke događaje, iznosila negativne stavove prema spomenutom učeniku, poslodavcu i resornom Ministarstvu, nije izvodila nastavu i time je uskratila učenicima svladavanje nastavnog gradiva…“.

Što se tiče mobinga, Sud je utvrdio kako u dva tjedna rada, koliko je bila na nastavi, da se radilo o kraćem razdoblju i nije moglo biti kontinuiteta da bi se dokazala diskriminacija. Također, nije bilo ni diskriminacije kod otkaza ugovora, već naprotiv, zaključak je Suda da se tužiteljica neprimjereno ponašala na nastavi, kako prema učeniku, tako i prema pomoćniku u nastavi učenika te podatke o školi A. N. Gostovinski objavljivala u negativnom smislu na društvenim mrežama-Facebooku. Bernarda Jug može se žaliti na ovu presudu. Dodajmo i kako, nakon što je svojim likom i djelom osvanula u medijima i nastavila s objavama na facebooku, njeno mjesto učiteljice engleskog nije bilo dovedeno u pitanje od strane poslodavca.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati