Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
narodna medicina

Biljka nevjerojatno dobra za zdravlje, a nalazi se u gotovo svakom vrtu

Čuvarkuća je biljka koju krase debeli mesnati listovi puni vode. Rаdі ѕе о bіlјсі kоја dоbrо uѕріјеvа u nаšіm krајеvіmа і mоžе ѕе lаkо uzgајаtі u dvоrіštu іlі lоnčаnісі. Іаkо ѕе uglаvnоm kоrіѕtі kао ukrаѕnа bіlјkа, nјеnа lјеkоvіtа ѕvојѕtvа ѕu mnоgоbrојnа. Vjerojatno ste i čuli da se čuvarkuća koristi za uhobolju i zubobolju, no ima i brojne druge nevjerojatne dobrobiti.

Istraživanja su potvrdila da čuvarkuća sadrži u sebi u sebi tanin, biljnu sluz, vrijedne kiseline i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih i diuretičkih svojstava. Ova sveprisutna biljka je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha.

Sok od čuvarkuće se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korištenja moguće je primjetiti i smanjenje bolova. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće djeluje povoljno na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih bolesti. Osim kao sok ova se biljka primjenjuje u obliku obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čaj

Ukoliko imate bolne menstruacije, grčeve, proljeve i čireve, čaj od čuvarkuće odlično je rješenje. Pripremite ga tako da 10 g svježe ili 12 g osušene čuvarkuće kuhate 15 minuta u 250 ml vode bez šećera, procijedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna žlica.

Sirovi mladi listovi su jestivi, a ljekovit je upravo njihov sok. Čuvarkuća pomaže i kod rana, uboda od insekata, opeklina i mnogih drugih bolova i zdravstvenih tegoba, a pomoći će vam tako da list prepolovite na pola i iscijedite sok na kožu, a za isto to pomaže i mast. Također zanimljiv podatak, čuvarkuća ima vrlo visok antibakterijski potencijal i ukazala se mogućnost njezine primjene u medicini kao pomoć pri suzbijanju bakterije Escherichie coli.

Što se tiče kožnih oboljenja ima sličan učinak kao aloe vera, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba. Tako da se čuvarkuća smatra jednom od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Misli na zdravlje

Ovo je najbolje piće za zdravu jetru, a smanjuje i rizik od raka

SURADNJA

FOTO Vatrogasci iz Budrovca i Sirove Katalene posjetili Lovas i Vukovar

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

EDUKATIVNO DRUŽENJE

FOTO Mališani saznali kako se pravilno peru zubi

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati