Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bivši predsjednik uprave Podravke: Dajte mi 2 milijuna s kamatama!

Bivši predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak, koji je u kompaniji stolovao u vrijeme afere Spice i SMS, i protiv kojeg se zbog toga vodilo nekoliko sudskih postupaka, došao je na ideju kako ima pravo na otpremninu iz Podravke! I to na temelju menadžerskog ugovora koji je potpisao prilikom dolaska na čelo Uprave.

„Od Podravke potražujem svojih 2 milijuna kuna s kamatama od 2009. godine“, pisalo je u njegovu zahtjevu na kraju kojeg je dodao i kako to moraju učiniti u roku od osam dana. 

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ipak, Trgovački sud u Bjelovaru, nakon što je razmatrao njegove argumente i argumente tužene Podravke – odlučio je nepravomoćno da Šestak nema pravo na otpremninu. Bivši šef Podravke sad se može jedino još žaliti na presudu.

Podravkini odvjetnici pred bjelovarskog suca stavili su mnoge dokaze zašto to baš ne bi trebali napraviti, dati Šestaku višemilijunsku otpremninu.

– Istina, bio je predsjednik Uprave i imao je sklopljen ugovor kojim je regulirana i isplata otpremnine. Međutim, pretpostavka za isplatu otpremnine je da Podravka nema u odnosu na njega zahtjev za naknadu štete po bilo kojem pravnom temelju. Čak i da imamo samo zahtjev, u tom slučaju pravo na isplatu otpremnine je „zamrznuto“  – naveli su u Podravci.

Usto, dodali su kako je Šestaka opozvao Nadzorni odbor, raskinut mu je ugovor, potom se nalazio u pritvoru i to zbog kaznenog djela na štetu Podravke (SMS, Spice op.a.). Protiv njega je, dodaju, vođena istraga, pa je USKOK podignuo optužnicu i protiv njega su potom krenuli kazneni postupci.

– Nema pravo na naknadu i zbog činjenice da postoji pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu protiv njega po kojoj mu je naređeno da s optuženima Josipom Pavlovićem i Srđanom Mladinićem (afera SMS, op.a.) Podravci solidarno nadoknadi štetu od 10,7 milijuna kuna – poručili su iz Starčevićeve i dodali kako je Šestaku tada za vrijeme opoziva bio čak ponuđen ugovor na neodređeno koji on nije htio prihvatiti.

Podsjetimo, šteta je za Podravku tada nastala u aferi SMS, jer je, utvrdio je sud pravomoćno, Podravka na čelu koje je bio Šestak dala toj splitskoj firmi 65 milijuna kuna „pozajmice“, a nije smjela. Pravomoćno je odlučeno kako su Pavlović i Šestak na poticaj Mladinića prikazali smanjenje duga SMS-a prema Podravci za spomenutih 10,7 milijuna kuna. Tada šef Nadzornog odbora Darko Marinac naknadno je oslobođen za to, a Pavlović, Šestak i vlasnik SMS-a Mladinić osuđeni radom za opće dobro i uvjetnom kaznom.

– Šestaku i Pavloviću je kao olakotna okolnost bila što su bili neosuđivani i radi se o manjoj kriminalnoj količini te to nije bila njihova imovinska osobna korist – naveo je Vrhovni sud prilikom potvrde pravomoćne presude.

Potkraj prošle godine sud u Bjelovaru odbio je Šestakov zahtjev za otpremninom, a do danas nam nije poznato je li itko od spomenutih solidarno vratio Podravci taj iznos od 10,7 milijuna.

Šestak i njegovi kolege ipak mogu biti zadovoljni suđenjem u glavnom postupku za aferu Spice, jer je „SMS“ bio tek njen manji dio. U „Spiceu“ su tada vodeći podravkaši bili optuženi da su htjeli na nezakonit način preuzeti vlasništvo nad kompanijom te da je za kompaniju nastala šteta od 400 milijuna kuna.

Prije godinu dana Vrhovni sud utvrdio je da nema dokaza da su to i htjeli učiniti. Sud je naveo kako su doista zaključivali pravne poslove, kako se navodilo u optužnici, no ne kao udruženi s namjerom da sebi pribave imovinsku korist, steknu većinski paket dionica.

U medijima je kasnije bilo najavljeno kako optuženi iz Spicea pripremaju tužbu protiv države za naknadu štete te da će novac koji će potraživati od države biti višemilijunski.

FOTO: Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI