Bole vas leđa, trne vam noga… Možda imate išijas?

Bol koja se proteže najčešće od križa do stražnjice, duž noge pa sve do nožnih prstiju. Bolovi mogu biti slabi, ali i nepodnošljivi. Najpoznatija tegoba, odnosno bol u leđima je išijas. O čemu se zapravo radi i koji su simptomi?

Riječ je o boli u području ishijadičnog živca, najduljeg u našem tijelu. Išijas je uglavnom posljedica pritiska na korijen živca u slabinskom dijelu kralježnice, a najčešći je uzrok hernija (iskliznuće međukralježničkog diska). Prepoznatljiv je po boli koja se može protezati od križa do stražnjice te duž noge (stražnji i vanjski dio) pa sve do nožnih prstiju.

Bolovi i osjećaj nelagode mogu biti na bilo kojem dijelu tog živčanog puta, mogu biti slabi, ali i nepodnošljivi. Bol se pojačava kod sjedenja, kašljanja ili kihanja, a najčešće je zahvaćena jedna noga. Ako zahvaća obje noge, jedna od njih izaziva veću bol. Bol prate i slabost mišića, trnci i bockanje te grčevi. Trnjenje je najčešće u nožnim prstima ili u stopalu, a grčevi u mišićima nogu. Kada je lumboishijalgija kronična, može potrajati i dulje od tri mjeseca.

Češće su ipak kratkotrajnije epizode koje obično prođu za otprilike šest tjedana. Potraje li dulje ili se bol s vremenom pojačava, treba se obratiti liječniku. No, najčešće ove probleme rješavamo sami. Ako nastavimo s normalnim aktivnostima, ali izbjegavamo radnje koje nam nanose bol, oporavak je brži. Nekoliko dana mirovanja pomaže, ali dulje razdoblje neaktivnosti pogoršava simptome.

Hladni oblozi pomažu u akutnoj fazi bolesti, smanjuju upalu i nelagodu. Topli oblozi stavljaju se drugi ili treći dan nakon pojave bolova.

Najbolja preventiva je, naravno, medicinska gimnastika. Počnite s time što prije i radite je što redovitije. U početku je treba izvoditi pod stručnim nadzorom, kasnije ćete to moći i sami. Trideset minuta dnevno. Pomaže i dobar ležaj – srednje tvrd krevet i jastuk koji podupire glavu bez savijanja vrata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI