Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bole vas leđa, trne vam noga… Možda imate išijas?

Bol koja se proteže najčešće od križa do stražnjice, duž noge pa sve do nožnih prstiju. Bolovi mogu biti slabi, ali i nepodnošljivi. Najpoznatija tegoba, odnosno bol u leđima je išijas. O čemu se zapravo radi i koji su simptomi?

Riječ je o boli u području ishijadičnog živca, najduljeg u našem tijelu. Išijas je uglavnom posljedica pritiska na korijen živca u slabinskom dijelu kralježnice, a najčešći je uzrok hernija (iskliznuće međukralježničkog diska). Prepoznatljiv je po boli koja se može protezati od križa do stražnjice te duž noge (stražnji i vanjski dio) pa sve do nožnih prstiju.

Bolovi i osjećaj nelagode mogu biti na bilo kojem dijelu tog živčanog puta, mogu biti slabi, ali i nepodnošljivi. Bol se pojačava kod sjedenja, kašljanja ili kihanja, a najčešće je zahvaćena jedna noga. Ako zahvaća obje noge, jedna od njih izaziva veću bol. Bol prate i slabost mišića, trnci i bockanje te grčevi. Trnjenje je najčešće u nožnim prstima ili u stopalu, a grčevi u mišićima nogu. Kada je lumboishijalgija kronična, može potrajati i dulje od tri mjeseca.

Češće su ipak kratkotrajnije epizode koje obično prođu za otprilike šest tjedana. Potraje li dulje ili se bol s vremenom pojačava, treba se obratiti liječniku. No, najčešće ove probleme rješavamo sami. Ako nastavimo s normalnim aktivnostima, ali izbjegavamo radnje koje nam nanose bol, oporavak je brži. Nekoliko dana mirovanja pomaže, ali dulje razdoblje neaktivnosti pogoršava simptome.

Hladni oblozi pomažu u akutnoj fazi bolesti, smanjuju upalu i nelagodu. Topli oblozi stavljaju se drugi ili treći dan nakon pojave bolova.

Najbolja preventiva je, naravno, medicinska gimnastika. Počnite s time što prije i radite je što redovitije. U početku je treba izvoditi pod stručnim nadzorom, kasnije ćete to moći i sami. Trideset minuta dnevno. Pomaže i dobar ležaj – srednje tvrd krevet i jastuk koji podupire glavu bez savijanja vrata.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

otkrivene čestice metala

Lidl iz prodaje povlači popularni prehrambeni proizvod. Kupcima će novac biti vraćen i bez računa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati