Božica Galinec iz Koprivnice već je neko vrijeme u mirovini, no rijetko kada zaista miruje. Inače poznata pjesnikinja, koja iza sebe ima objavljene tri zbirke poezije, aktivna je kao članica literarne sekcije KUD-a Podravka.
Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…
Posebno je aktivna ujesen, kada se može posvetiti aktivnostima kojima se bavi već deset godina, a one se tiču – pravljenja rakije, odnosno žestokih pića, hobija koji se uglavnom, gotovo bez iznimke, veže uz muške protagoniste. Upravo smo prošli tjedan Božicu uspjeli “uloviti na djelu” kako peče rakiju kod prijatelja, i to od smokve. Odmah nam je zapelo za oko kako je ostala vjerna tradicionalnom pečenju rakije, inače tipičnom za naš kraj, u kotlu u kojem se rakija peče na drva.
– Sama ustvari nemam kotao, već ga koristim kod prijatelja. Često me zamole da im ispečem jer su se uvjerili u kvalitetu žestokih pića koje spravim, a odmah proizvedem nešto i sebi, za svoje potrebe – govori nam Božica, koja žestoka pića iz kućne radinosti često poklanja prijateljima za rođendane i razna druženja.
Da itekako ima talenta za to, Božica je spoznala kada je pomagala majci jednog prijatelja. Kako je gledala cijeli proces, tako se odlučila i sama okušati u tome, što joj je uspjelo otprve.
– Jednostavno sam si nabrala kruške i šljive i poučena time što sam tamo vidjela, rekla sam sebi, pa mogla bih i ja to probati. Rekla mi je: “Evo, tu ti je kotao, probaj”. Kako sam uvijek radila nešto sa strane, tako sam bila uz kotao i usput pekla rakiju – pojašnjava nam Božica, ispričavši kako su je susjedi i prijatelji ubrzo zamolili i da njima ispeče. Od tada Božica svake jeseni provodi uz kotao. Pokraj rakije, Božica zna spravljati i likere, koji su također sve popularniji kod njezine obitelji i prijatelja.
– Imam svoj određeni recept, starinski, provjereni, s pravom mjerom – pojašnjava Božica, nadodavši kako neke godine znaju biti i slabije, što ovisi i o urodu te godine koji također utječe na kvalitetu.
– Prijatelji obožavaju moju rakiju, ali i likere. Posebno im se sviđa moj orehovac – napominje Božica, zaintrigiravši našeg fotoreportera koji ju je upitao je li istina da je upravo ta vrsta likera dobar afrodizijak, kao što mnogi kažu.
– Orehovac je dobar za zdravlje, to svakako. Mnogi ga piju po jednu čašicu za dobro jutro. No, za ovo drugo ne nužno. Može podići raspoloženje kao i svako alkoholno piće, no ako to nemaš u sebi, onda ti ni sveta vodica ne pomaže – kroz smijeh zaključuje Božica, napomenuvši za kraj našeg susreta kako ne treba ni u čemu pretjerivati, što posebno vrijedi za žestoka alkoholna pića koja je i inače dobro popiti tek kao aperitiv.
FOTO I VIDEO Nikola Wolf