Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
LIJEČNICA OTKRILA

Brzi test koji otkriva zdravlje srca, ako ovo ne možete…

Kažu da je test ‘sjedni-ustani’ indirektno mjerilo vašeg zdravlja i neki ga liječnici koriste kao pokazatelj dugovječnosti.

Ovaj test može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može i predvidjeti koliko ćete živjeti, pokazuju istraživanja. – To je indirektni marker vašeg zdravlja, rekla je liječnica Natalie Azar. Test započinjete stojeći, sjednete prekriženih nogu na pod, a zatim ponovo ustanete.

Morate prijeći iz stajanja u sjedenje i ponovo natrag, a da ne koristite ruke ili bilo koji dio tijela osim nogu i jačine vašeg tijela da vam pomognu da ustanete, odnosno sjednete. Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgre i nogu da biste ga mogli završiti, rekla je Azar, a prenosi Net.hr

Studija iz 2012. je otkrila da je ovaj test pokazatelj mortaliteta kod sudionika između 51 i 80 godina. -studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća vjerojatnost da ćete umrijeti u narednih šest godina, ali ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji, bili su najstariji, što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

Kako test funkcionira?

– Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova, sjednite na pod prekriženih nogu, ponovno ustanite, oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da si pomognete. Ako možete sjediti i stajati bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopće niste mogli ustati, vaš rezultat je nula. – Osam bodova ili više je ono što želite, objašnjava Azar, ali ističe da postoji puno stvari koje test ne uzima u obzir. – Što ako ste u formi, ali ste se povrijedili? Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili pričekajte dok se ne izliječite da biste probali test ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to je mjerilo vašeg zdravlja. – Test također ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja. Dakle, ako imate problema s pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi, kaže Azar.

– Ako ne postignete željeni rezultat, uzmite to s rezervom. Ne možete kontrolirati protok vremena ili starenje, ali možete donijeti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije, dodaje liječnica Azar.

Na ovom linku možete vidjeti kako funkcionira test –> https://www.youtube.com/watch?v=1tdtHWURId0

FOTO: Screenshot youtube

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DIO NJIH JOŠ UVIJEK ČEKA ISPLATU POTPORA

Agencija za plaćanja ima obavijest za poljoprivrednike

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

FARMACEUTSKA TVRTKA PRIJAVILA HALMED-U

U tijeku je nestašica poznatih tableta za visoki krvni tlak

NEĆE GA BITI DO VELJAČE IDUĆE GODINE

Farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za snižavanje kolesterola

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

POTPORE

Agencija za plaćanja ima važnu obavijest za poljoprivrednike

Upišite pojam koji želite pretraživati