Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
LIJEČNICA OTKRILA

Brzi test koji otkriva zdravlje srca, ako ovo ne možete…

Kažu da je test ‘sjedni-ustani’ indirektno mjerilo vašeg zdravlja i neki ga liječnici koriste kao pokazatelj dugovječnosti.

Ovaj test može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može i predvidjeti koliko ćete živjeti, pokazuju istraživanja. – To je indirektni marker vašeg zdravlja, rekla je liječnica Natalie Azar. Test započinjete stojeći, sjednete prekriženih nogu na pod, a zatim ponovo ustanete.

Morate prijeći iz stajanja u sjedenje i ponovo natrag, a da ne koristite ruke ili bilo koji dio tijela osim nogu i jačine vašeg tijela da vam pomognu da ustanete, odnosno sjednete. Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgre i nogu da biste ga mogli završiti, rekla je Azar, a prenosi Net.hr

Studija iz 2012. je otkrila da je ovaj test pokazatelj mortaliteta kod sudionika između 51 i 80 godina. -studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća vjerojatnost da ćete umrijeti u narednih šest godina, ali ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji, bili su najstariji, što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

Kako test funkcionira?

– Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova, sjednite na pod prekriženih nogu, ponovno ustanite, oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da si pomognete. Ako možete sjediti i stajati bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopće niste mogli ustati, vaš rezultat je nula. – Osam bodova ili više je ono što želite, objašnjava Azar, ali ističe da postoji puno stvari koje test ne uzima u obzir. – Što ako ste u formi, ali ste se povrijedili? Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili pričekajte dok se ne izliječite da biste probali test ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to je mjerilo vašeg zdravlja. – Test također ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja. Dakle, ako imate problema s pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi, kaže Azar.

– Ako ne postignete željeni rezultat, uzmite to s rezervom. Ne možete kontrolirati protok vremena ili starenje, ali možete donijeti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije, dodaje liječnica Azar.

Na ovom linku možete vidjeti kako funkcionira test –> https://www.youtube.com/watch?v=1tdtHWURId0

FOTO: Screenshot youtube

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Radovi u podravskom mjestu

Ovaj se poštanski ured privremeno zatvara

radovi vrijedni 80 tisuća eura

Obnavlja se 820 metara ceste koja spaja dvije županije

U SKLOPU LJETA NA ZRINSKOM

Belupo predstavlja nove B.Fit shakeove, dijele se savjeti o zdravlju


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati