Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SPOMINJE SE U BIBLIJI

Čaj od ove biljke liječi najteže bolesti, snižava visoki krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol

Prema najnovijim istraživanjima čaj od listova masline ima znatno više antioksidansa od zelenog čaja koji je po tome inače poznat kao jedan od najboljih. Pripravke od lišća masline radili su i stari Egipćani, a maslina se spominje mnogo puta i u Bibliji. List ove biljke obiluje brojnim ljekovitim svojstvima, a najaktivniji spoj u koji se uglavnom i veže uz terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein.

Čaj od listova masline

List masline pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, i mnogih drugih teških bolesti, a dobar je također za upale mokraćnog sustava te kod kirurških infekcija. Osim toga, dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica. Čaj od listova masline sprječava kardiovaskularne bolesti srca, pomaže kod visokog kolesterola, krvnog tlaka, pomaže kod dijabetesa, kod reuma te je jako dobar u liječenju kroničnog umora i alergija.

Anđela Katić iz Koprivnice

Maslina u Podravini

Maslina u dvorištu Anđele Katić iz Koprivnice u Ulici Vinka Vošickog na veliko čuđenje i same vlasnice daje plodove. Prije sedam godina Anđela je od prijatelja iz Tučepa na Makarskoj rivijeri dobila sadnicu masline koja je, prema njenim planovima, trebala biti samo ukras u dvorištu jer se nije nadala da bi u Podravini mogla dobiti i plodove.

Priprema čaja

Velika količina ljekovitih tvari iz lista masline izlučuje se u vrućoj vodi. No kao lijek se najčešće priprema čaj od osušenog lišća masline, ali može se pripremati i od svježeg, tek ubranog. Anđela nam je ispričala i kako napraviti čaj od listova masline. – Trideset listova namočiš u litru vrele vode staviš da se hladi 15 minuta, procjediš i piješ čaj bez ičega, bez meda, bez ičega, priča naša sugovornica.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Trgovački lanac iz prodaje povukao popularan proizvod zbog opasnosti za zdravlje djece

MISLI NA ZDRAVLJE

Ove jednostavne vježbe disanja učinkovito snižavaju visoki krvni tlak

Obavijest

Farmacetuski div prijavio nestašicu lijeka za shizofreniju

MISLI NA ZDRAVLJE

Je li kava dobra ili loša za srce? Evo što kažu stručnjaci s Harvarda

JOŠ JEDNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Iz Izraela u Hrvatsku poslana namirnica u kojoj je jako opasna kemikalija

otkriveni KOMADIĆI METALA

Kaufland: Ako ste kupili ovaj proizvod ne konzumirajte ga i vratite u trgovinu!

Upišite pojam koji želite pretraživati