Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SPOMINJE SE U BIBLIJI

Čaj od ove biljke liječi najteže bolesti, snižava visoki krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol

Prema najnovijim istraživanjima čaj od listova masline ima znatno više antioksidansa od zelenog čaja koji je po tome inače poznat kao jedan od najboljih. Pripravke od lišća masline radili su i stari Egipćani, a maslina se spominje mnogo puta i u Bibliji. List ove biljke obiluje brojnim ljekovitim svojstvima, a najaktivniji spoj u koji se uglavnom i veže uz terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein.

Čaj od listova masline

List masline pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, i mnogih drugih teških bolesti, a dobar je također za upale mokraćnog sustava te kod kirurških infekcija. Osim toga, dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica. Čaj od listova masline sprječava kardiovaskularne bolesti srca, pomaže kod visokog kolesterola, krvnog tlaka, pomaže kod dijabetesa, kod reuma te je jako dobar u liječenju kroničnog umora i alergija.

Anđela Katić iz Koprivnice

Maslina u Podravini

Maslina u dvorištu Anđele Katić iz Koprivnice u Ulici Vinka Vošickog na veliko čuđenje i same vlasnice daje plodove. Prije sedam godina Anđela je od prijatelja iz Tučepa na Makarskoj rivijeri dobila sadnicu masline koja je, prema njenim planovima, trebala biti samo ukras u dvorištu jer se nije nadala da bi u Podravini mogla dobiti i plodove.

Priprema čaja

Velika količina ljekovitih tvari iz lista masline izlučuje se u vrućoj vodi. No kao lijek se najčešće priprema čaj od osušenog lišća masline, ali može se pripremati i od svježeg, tek ubranog. Anđela nam je ispričala i kako napraviti čaj od listova masline. – Trideset listova namočiš u litru vrele vode staviš da se hladi 15 minuta, procjediš i piješ čaj bez ičega, bez meda, bez ičega, priča naša sugovornica.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U prehrambenom proizvodu poznate tvrtke otkrivena opasna bakterija. Hitno se povlači s hrvatskog tržišta

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Plodine imaju obavijest za kupce diljem Hrvatske

VAŽNA OBAVIJEST

Veliki trgovački lanac iz prodaje povlači jedan proizvod. U njemu je tvar opasna po zdravlje

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Konzum ima obavijest za sve kupce

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

KTC iz prodaje povlači prehrambeni proizvod: “Ako ste ga kupili, javite se na prodajno mjesto”

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati