U svijetu vrtlarstva prirodna rješenja često nadmašuju industrijske proizvode. Jedan od takvih recepata, star više od 200 godina, koristi jednostavne sastojke poput kamilice i valerijane za poticanje rasta i jačanje otpornosti biljaka, piše raport.
Prije sjetve, mahunarke poput graha, graška, leće i boba mogu imati koristi od kupke u čaju od kamilice. Za pripremu je potrebno dvije čajne žličice suhog cvijeta kamilice preliti šalicom kipuće vode. Nakon što odstoji 10 do 12 sati, u tom čaju se namaču sjemenke najmanje sat vremena prije sjetve. Ova metoda poboljšava klijavost i potiče zdrav rast biljaka. Ekstrakt cvjetova valerijane koristi se već stoljećima za jačanje korijena i povećanje otpornosti biljaka na hladnoću. Ova biljka posebno je korisna za vrste poput rajčice, paprike, poriluka, luka, peruanske jagode i raznog ljetnog cvijeća. Čak i osjetljive kulture poput krastavaca i tikvica mogu imati koristi od namakanja sjemenki u ovom ekstraktu nekoliko sati prije sadnje.
Časne sestre iz benediktinskog samostana u Fuldi u Njemačkoj stvorile su biljni čaj prema engleskom receptu koji sadrži cvjetove valerijane, stolisnika, maslačka, koprive, kamilice i hrastove kore, prenosi raport.
Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprječavaju rast bakterija i gljivica, a ostali sastojci razvijaju korisne mikroorganizme, čine sjemenu ovojnicu propusnom, potiču rast korijena i pomažu klicama da postanu otporne. Kelj i hren posebno vole ovu otopinu, čije sjemenke treba ostaviti u njoj 15 minuta. Namočite rotkvice i repu 30 minuta, luk, rajčice, salatu, ciklu, peršin, paprike, blitvu, poriluk, endiviju, komorač, kopar i cikoriju 60 minuta, a mrkvu i celer 90 minuta. Nakon što odstoji određeno vrijeme u tekućini, uklonite sjemenke koje isplivaju na površinu jer su oštećene i loše. Nakon toga, mokro sjeme raširite na kuhinjskom ručniku ili papirnatom ručniku da se osuši i posijte ga isti dan jer je klijanje već počelo.
FOTO Podravski list