Ako tražite razlog zašto si povremeno natočiti čašu crvenog vina znanost bi vam mogla pružiti opravdanje. Istraživači s King’s Collegea u Londonu otkrili su da crveno vino može pozitivno utjecati na crijevnu mikrofloru povećavajući raznolikost korisnih bakterija koje prirodno žive u našem probavnom sustavu.
Za sve su zaslužni polifenoli, a to su biljni spojevi koji se nalaze u koži crnog grožđa i u manjoj mjeri u bijelom vinu, pivu i žestokim pićima. Ovi mikronutrijenti, poput resveratrola, hrane “dobre” bakterije i pomažu u održavanju ravnoteže crijevnog mikrobioma, što ima brojne pozitivne učinke na zdravlje.
Dobra je vijest to da je čak i samo jedna čaša crvenog vina svaka dva tjedna bila dovoljna da se vidi razlika. Loša vijest? Više ne znači i bolje. Znanstvenici naglašavaju da je ovo opservacijska studija i da prekomjerna konzumacija alkohola može imati sasvim suprotan efekt odnosno narušiti ravnotežu crijevne flore i negativno utjecati na zdravlje.
Studija, objavljena u časopisu Gastroenterology, uključila je tisuće ljudi iz Velike Britanije, SAD-a i Nizozemske, među kojima su mnogi bili blizanci idealni za usporedbe prehrambenih navika. Oni koji su umjereno pili crveno vino imali su znatno raznovrsniju crijevnu mikrofloru od onih koji su birali bijelo vino ili druge vrste alkohola.
Glavna istraživačica Caroline Le Roy pojasnila je:
– Ne možemo sa sigurnošću reći da je upravo vino uzrok promjena jer je studija bila opservacijska. No, ako već posegnete za alkoholom, čini se da je čaša crvenog vina najbolji izbor za vas i vaše mikrobe.
Naravno, sve to vrijedi samo ako niste prešli granicu umjerenog ispijanja jer ni najfiniji merlot ne može pobijediti lošu prehranu, stres i nedostatak sna.
Foto: Ilustracija
