Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Centar dobiva novu vizuru: Na mjestu bivše tržnice bit će nova zgrada

Neke od zapuštenih zgrada u samom centru Križevaca, koje godinama nagrđuju vizuru središta glavnog grada Prigorja, kako se čini, idu u povijest, dok se rješenje za neke druge tek čeka. Prošlog tjedna naišli smo na pripremne radove za buduće zdanje koje će niknuti na uglu Strossmayerova trga i Ulice bana Jelačića.

Prostor je to nekadašnje tržnice, za koju su još prije više od deset godina postojali planovi o prenamjeni u poslovno-stambeni kompleks. No, od toga svega na kraju nije bilo ništa, a prostor je do danas ostao zapušten te predstavlja ruglo u centru grada.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Podsjetimo kako je zemljište sve donedavno prekrivala tek cerada s veselim motivima. Odmah pokraj zemljišta nalazi se zgrada s danas poznatim muralom s povijesnim osobama Križevaca, a sada će se pokraj njega naći novi objekti s uređenim okolišem.

Kako smo doznali, investitor je poznata tvrtka Širjan d.o.o. iz Kusijevca kod Gornje Rijeke, koja je ujedno i vlasnik navedenog zemljišta te će ovdje proširiti svoje poslovanje. Dodajmo kako tvrtka već ima ured u Križevcima. Širjan je, ne treba posebno naglašavati, jedan od najvećih uzgajivača junadi i bikova u Hrvatskoj, a pokraj farme u Kusijevcu, imaju farmu i u Ivanić-Gradu.

Krajem prošle godine iz tvrtke su predstavili planove s izgradnjom farme u Novoj Gradiški. No, što će se točno nalaziti u središtu glavnog grada Prigorja, pokušali smo doznati od samog vlasnika tvrtke, Zvonimira Širjana, koji nam je rekao kako je u tijeku ispitivanje tla.

Zvonimir Širjan

– U posjedu smo zemljišta sada već nekoliko mjeseci. Planiramo tamo izgraditi novu stambeno-poslovnu zgradu. U tijeku je ispitivanje nosivosti tla – otkrio nam je Širjan, nadodavši kako zasad nije poznato kada će se krenuti u izgradnju.

– Započet ćemo s izgradnjom kada dobijemo građevinsku dozvolu. Sada prvo sve treba isprojektirati i sve ovisi koliko će to dugo trajati – zaključuje Širjan, istaknuvši i ishođenje svih potrebnih dozvola kao najvažniji korak, pritom izrazivši nadu kako cijeli proces neće predugo trajati.

I dok se dio centra mijenja, ostaju upitnici nad nekim drugim zgradama koje ne samo da narušavaju izgled, već i predstavljaju opasnost za prolaznike. Preko puta budućeg Širjanova stambeno-poslovnog objekta nalazi se zgrada koja je još uvijek okružena daskama i privremenim mjerama zaštite, zbog čega je onemogućen pristup nogostupu i čija je sudbina zasad nepoznata.

Podsjetimo kako je Grad još prije dvije godine najavio projekt obnove stare jezgre grada, a nedavno su objavili Javni poziv za sufinanciranje rušenja starih  i derutnih zgrada. Posebnu pozornost plijeni i derutno zdanje zgrade u Zakmardijevoj ulici, na kojoj su još pretprošle godine postavljene skele tek kao privremeno rješenje. Kako smo tada pisali, prepreke su dvije: imovinsko-pravni odnosi i status zaštićenog kulturnog dobra.

Iako napuštena i izgledno nenastanjiva, zgrada u Zakmardijevoj 19 u privatnom je vlasništvu, a iz Grada su još pretprošle godine najavili kako neće dozvoliti da se dogodi tragedija te kako će problem riješiti u najkraćem mogućem roku. No, Gradu su tu izgledno ruke vezane, budući da im za rušenje treba dozvola Ministarstva kulture i medija.

Ministarstvo još nije odobrilo rušenje zgrade u Zakmardijevoj

– Grad Križevci poslao je Ministarstvu kulture zahtjev da se zgrada zbog sigurnosti pješaka sruši, no još uvijek nismo dobili odobrenje – odgovorili su na naš upit iz gradske uprave, nadodavši kako je skela privremeno rješenje, a tamo  je postavljena radi zaštite pješaka i drugih prolaznika.

No, to je privremeno rješenje već „udomaćeno“ u vizuru grada kao svakodnevni prizor i brojni su građani, poglavito učenici koji tuda prolaze na svom putu do škole, ali i drugi, već navikli na nju. Poslali smo upit i na adresu Ministarstvu kulture i medija ne bismo li saznali hoće li uskoro prionuti rješavanju navedenog problema, no do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati