Vesna Kišiček iz Ferdinandovca svoje umijeće u pripravljanju raznih sireva odlučila je pretvoriti u posao. Godinama se njena obitelj bavi proizvodnjom mlijeka, a pad otkupnih cijena bio je jedan od glavnih razloga da se sve više posveti sirevima. Trenutno u štali, kaže ona, imaju 30 krava i dnevno proizvode oko 600 litara mlijeka.
Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…
– Mi smo za mljekarsku industriju manji proizvođači pa za litru mlijeka dobivamo oko tri kune. Ta cijena dovodi pod upitnik isplativost proizvodnje i logično je da sam se okrenula pripravljanju sireva – priča nam Vesna Kišiček.
Sad već dvije godine u ponudi obiteljskog gospodarstva imaju sireve i na taj im je način proizvodnja mlijeka isplativa.
– Iako proizvodnja sireva donosi dobit, to je velika obveza koja iziskuje dosta truda i vremena. Naši su sirevi odlične kvalitete, što su potvrdili i rezultati na raznim izložbama, a za takvu proizvodnju treba puno odricanja. Od jutra do mraka sam na nogama, ali mi nije žao jer mogu reći da nam se taj posao isplati te da nismo prisiljeni razmišljati o pražnjenju štale – kaže Vesna Kišiček.
O ulaganjima u izgradnju minisirane zasade ne razmišlja jer je svjesna da je to velika i zahtjevna investicija.
– Bez obzira na to što bi mi minisirana olakšala posao, nisam sklona toj investiciji. Kad zagusti s vremenom, u pomoć mi uskaču sinovi pa stignemo sve napraviti. Imam svoje stalne kupce, a redovito odlazim i na tržnice u Đurđevcu i Pitomači gdje sam već prepoznatljiva sa svojim proizvodima. Meni je najvažnije da nas naše krave još uvijek mogu prehraniti, a i sinovi su vezani uz poljoprivredu pa će naše imanje sigurno još dosta vremena biti vezano uz stočarstvo – zaključila je Vesna Kišiček.
FOTO Nikola Wolf