Šparoge su povrće koje se na našim prostorima sve više prepoznaje kao vrlo vrijedna i profitabilna kultura. Iako se radi o biljci koja traži strpljenje, jer prve ozbiljne prinose daje tek nakon nekoliko godina, jednom kada se zasadi može rađati i do dvije decenije. Upravo ta dugovječnost i stalna potražnja na tržištu čine je privlačnom opcijom za poljoprivrednike koji žele ulagati u specijalizirane kulture s visokom cijenom.
Uzgoj šparoga najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, kakva vlada na Balkanu. Potrebno im je pjeskovito-ilovasto tlo koje dobro drenira, jer ova biljka ne podnosi stajanje vode. Položaj treba biti sunčan i zaklonjen od jačih vjetrova, a zemljište blago alkalno ili neutralno. Za sadnju se koriste kruni, odnosno rizomi stari godinu do dvije, koji se polažu u duboke brazde. Razmak među biljkama i redovima mora biti dovoljno velik da omogući dobar razvoj korijena, a navodnjavanje kap po kap pokazalo se kao najučinkovitije rješenje.
Prve šparoge se beru u trećoj godini nakon sadnje, a berba traje oko mjesec i po dana u proljeće. Mladi izdanci se režu svaki dan čim izbiju iz zemlje, što zahtijeva redovan rad i prisutnost na parceli. U punom rodu šparoga može dati i do deset tona po hektaru, što u kombinaciji s visokom otkupnom cijenom od osam do dvadeset eura po kilogramu donosi značajan prihod.
Iako početna ulaganja nisu mala, jer je potrebno kvalitetno pripremiti zemljište, nabaviti sadni materijal i urediti sustav navodnjavanja, računica se na duže staze pokazuje isplativom. Šparoge se odlično prodaju na tržnicama, u supermarketima i posebno u restoranima, gdje se cijene kao delikatesa. Zbog svega toga, sve je više proizvođača koji razmišljaju o ovoj kulturi, svjesni da ih ulaganje može nagraditi stabilnim i dugoročnim prinosom.
FOTO ilustracija