Jeste li znali?

Ovaj začin ne prodaje se ispod nekoliko tisuća eura po kilogramu. Evo kako se uzgaja

Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu. Njegova cijena doseže tisuće eura po kilogramu, a razlog tome leži u izuzetno zahtjevnoj proizvodnji.

Šafran se dobiva iz cvijeta vrste Crocus sativus, koji cvjeta samo nekoliko tjedana godišnje, u jesen. Svaki cvijet daje samo tri crvena tučka, a upravo su oni najvrjedniji dio biljke. Da bi se dobio jedan gram šafrana, potrebno je ubrati između sto pedeset i dvjesto cvjetova, što znači da je za kilogram potrebno i više od sto pedeset tisuća ručno ubranih cvjetova.

Berba se obavlja isključivo ručno, najčešće u ranim jutarnjim satima dok su cvjetovi još zatvoreni i puni vlage. Tučci se pažljivo izdvajaju pincetom, suše i zatim čuvaju na suhom i tamnom mjestu. Cijeli proces zahtijeva preciznost, strpljenje i mnogo radnih sati, zbog čega je proizvodnja šafrana vrlo skupa i teško ju je mehanizirati.

Šafran se najbolje uzgaja u toplijim, suhim područjima s puno sunca i dobro dreniranim tlom. Voli pjeskovitu ilovaču i ne podnosi previše vlage jer u takvim uvjetima lukovice lako istrunu. Lukovice se sade krajem ljeta, najčešće u kolovozu ili rujnu, na dubinu od deset do petnaest centimetara. Cvjetanje počinje u listopadu ili studenom i traje svega nekoliko tjedana, pa je berba kratka, ali intenzivna.

U Hrvatskoj postoji nekoliko malih proizvođača koji su se odlučili okušati u uzgoju ovog vrijednog začina. Hrvatski šafran prepoznat je po čistoći i kvaliteti, a interes za uzgoj sve više raste jer domaći uvjeti pokazuju da se ova dragocjena biljka može uspješno prilagoditi našem podneblju.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DOČEKALI KAMION DJEDA MRAZA

FOTO/VIDEO Božićna čarolija na kotačima stigla u Koprivnicu

KOD KIPA SVETOG NIKOLE

Dravski pajdaši tradicionalno proslavili Nikolinje

DOBROTVORNI KONCERT

Folklorni ansambl Koprivnica pomagao Ligi protiv raka