Kad se govori o hrenu ljudi uglavnom misle na njegov korijen, a to je doista jedan od najjačih prirodnih lijekova na svijetu koji sadrži nevjerojatna ljekovita svojstva i ljudi ga koriste već stoljećima. Međutim malo tko zna da su i mladi listovi hrena puni karotena i klorofila, te sadrže zavidnu količinu minerala kalija, kalcija, fosfora, sumpora, magnezija, klora.
Hren konzumirajte kad je svjež jer kad dugo stoji, gubi svoju moć i ono jako bitno jedite ga sirovog obzirom da kuhanjem gubi svoja ljekovita svojstva i svoj okus.
Brojne dobrobiti
Hren smatraju zaštitinikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti, a prirodni je antibiotik i konzervans jer dokazano sprečava razmnožavanje bakterija. Također, ukoliko želite napraviti proljetnu detoksikaciju on potiče čišćenje jetre, kao i izbacivanje štetnih tvari iz organizma.
Konzumacija hrena znatno popravlja pamćenje, otapa masne naslage s kojima se bori godinama, ubrzava metabolizam, štiti od raka deset puta jače od brokule i potiče razvoj dobrih bakterija u trbuhu. Ovaj čudesni korijen je i čuvar srca koji potiče cirkulaciju, čisti krvne žile te prevenira kardiovaskularne bolesti čime ujedno smanjuje visoki krvni tlak.
Sve u svemu, izuzetno je dobar za zdravlje, a prehrana bogata hrenom posebno je korisna dijabetičarima, ali i onima koji često osjećaju umor ili imaju usporen metabolizam.
Korijen Hrena
Štiti od raka
Kažu da hren može deset puta bolje zaštititi od raka nego brokula, a ona je poznata po snažnom antitumorskom učinku. Hren je bogat glikozidima koji potiču rad jetre i na taj način poboljšavaju čišćenje organizma od kancerogenih tvari. Samo jedan gram svježeg, naribanog hrena na dan dovoljno je da bi se spriječilo napredovanje raka jednjaka, jetre, tankog i debelog crijeva te mokracnog mjehura. Također sadrži niazimicin, spoj koji suzbija razvoj stanica raka.
Kako bi se i sami uvjerili o moć ove namirnice, popričali smo s Franjom Sakačem kojeg smo zatekli kako prodaje hren na đurđevačkoj tržnici. Franjo nam je dao par savjeta kako hren pripremiti i kako nam ovaj čudesni korijen može pomoći, a što je imao za reći poslušajte sami u par kratkih videa:
Franjo Sakač
Međutim s njegovom konzumacijom ne treba pretjerivati pogotovo u ovo vrijeme blagdana jer veće količine hrena mogu djelovati loše na želudac, bubrege i štitnjaču. Također, hren ne bi smjele uzimati osobe s gastrointestinalnim bolestima, kao što su čir na želucu i diverticulitis.
FOTO/VIDEO: Nikola Wolf