Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Cvijet koji glasi kao jedan od najljekovitijih na svijetu, a najčešće se koristi kod upala…

Plućnjak je doista jedan prekrasan cvijet, proljetnica čiji listovi podsjećaju na plućna krila i samim time asocira za koje se zdravstvene probleme može koristiti ovaj cvijet koji glasi za jedan od najljekovitijih na svijetu. Izrazito je djelotovoran kod svih upala dišnih puteva, promuklosti, kašlja, simptoma gripe, a može se upotrijebiti čak i kod upale pluća, bronhitisa pa čak i kožnih bolesti.

Plućnjak

Tajna ljekovitosti ovog cvijeta je silicijeva kiselina kojim je bogat njegov cvijet i list. Ona pomaže u obnovi tkiva nakon upale te time posljedično djeluje i na podizanje plućnog imuniteta. Od davnina je plućnjak cijenjen među travarima i vrtlarima te svima onima koji zagovaraju prirodne načine liječenja i preventivu. Dokazamo potiče uklanjanje sluzi iz dišnih puteva, smanjuje refleks kašlja i potiče znojenje. 

Hodajući šumom, sreli smo gospođu Ljiljanu Hunjadi koja plućnjak bere za vlastite potrebe, točnije suši ga i prirema čaj obzirom da boluje od astme.

Hunjadi Ljiljana

Plućnjak kod liječenja životinja

Sušen, smrvljen i umiješan u vodu, plućnjak se koristi za kašalj i teško disanja krava, konja i ovaca, a iz bijelog pepela sagorjelog plućnjaka radi se otopina za ispiranje rana i čireva domaćih životinja.

Čaj od plućnjaka

Priprema se na način da 2 čajne žličice plućnjaka prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i ocijedimo. Pijemo tri puta dnevno po jednu šalicu, zaslađenog me­dom. Kod proljeva pijemo nezaslađeni čaj, a prikladan je i za grgljanje.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

POSAO U PODRAVINI I PRIGORJU

Rastući trgovački lanac traži mesare, prodavače i voditelje

POSAO U DRŽAVNOJ TVRTKI

HŽ Infrastruktura traži 16 radnika i 33 pripravnika!

RADOVI U LISTOPADU

HŽ ima važnu obavijest za sve putnike

ZDRAVLJE U VAŠEM VRTU

Sadi se u rujnu i bere sve do proljeća: Ovo je najzdravija salata na svijetu

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Trgovački lanac iz prodaje povukao popularan proizvod zbog opasnosti za zdravlje djece

MISLI NA ZDRAVLJE

Ove jednostavne vježbe disanja učinkovito snižavaju visoki krvni tlak

Upišite pojam koji želite pretraživati