Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Cvijet koji glasi kao jedan od najljekovitijih na svijetu, a najčešće se koristi kod upala…

Plućnjak je doista jedan prekrasan cvijet, proljetnica čiji listovi podsjećaju na plućna krila i samim time asocira za koje se zdravstvene probleme može koristiti ovaj cvijet koji glasi za jedan od najljekovitijih na svijetu. Izrazito je djelotovoran kod svih upala dišnih puteva, promuklosti, kašlja, simptoma gripe, a može se upotrijebiti čak i kod upale pluća, bronhitisa pa čak i kožnih bolesti.

Plućnjak

Tajna ljekovitosti ovog cvijeta je silicijeva kiselina kojim je bogat njegov cvijet i list. Ona pomaže u obnovi tkiva nakon upale te time posljedično djeluje i na podizanje plućnog imuniteta. Od davnina je plućnjak cijenjen među travarima i vrtlarima te svima onima koji zagovaraju prirodne načine liječenja i preventivu. Dokazamo potiče uklanjanje sluzi iz dišnih puteva, smanjuje refleks kašlja i potiče znojenje. 

Hodajući šumom, sreli smo gospođu Ljiljanu Hunjadi koja plućnjak bere za vlastite potrebe, točnije suši ga i prirema čaj obzirom da boluje od astme.

Hunjadi Ljiljana

Plućnjak kod liječenja životinja

Sušen, smrvljen i umiješan u vodu, plućnjak se koristi za kašalj i teško disanja krava, konja i ovaca, a iz bijelog pepela sagorjelog plućnjaka radi se otopina za ispiranje rana i čireva domaćih životinja.

Čaj od plućnjaka

Priprema se na način da 2 čajne žličice plućnjaka prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i ocijedimo. Pijemo tri puta dnevno po jednu šalicu, zaslađenog me­dom. Kod proljeva pijemo nezaslađeni čaj, a prikladan je i za grgljanje.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

EDUKATIVNO DRUŽENJE

FOTO Mališani saznali kako se pravilno peru zubi

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”

MISLI NA ZDRAVLJE

Biljka koja liječi sve, od glave do pete: Raste svuda oko nas, a nemamo pojma koliko vrijedi

misli na zdravlje

Ovo je najljekovitiji začin na svijetu: Ima snažno antikancerogeno djelovanje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati